FATALNA ZA SEBE I SVE OKO SEBE / Nakon Bonda postala je seks simbol: Frajeri joj nisu znali odoljeti, ali ni Kim njima nije govorila 'ne'

Svoj filmski debi Kim Basinger dočekala je u filmu 'Hard Country' 1981. godine, a samo dvije godine kasnije ponuđeno joj je da bude Bondova djevojka u hitu 'Nikad ne reci nikad'

13.10.2021.
12:41
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kimila Ann Basinger rođena je 8. prosinca 1953. godine u Athensu, saveznoj državi Georgiji. Kao učenica je bila izuzetno sramežljiva, pa kako bi joj pomogli da to prebrodi, roditelji su je upisali na balet.

Kada je navršila 16 godina, Kim je ušla u izbor za Miss Athensa, a zatim i osvojila juniorsku titulu Miss Georgije. Taj uspjeh odveo ju je u New York na nacionalno natjecanje, a ubrzo je tamo dobila i ugovor s Fordovom agencijom za modele.

Sa samo 20 godina postala je top model te je dnevno zarađivala tisuću dolara, međutim sve je to samo bila uvertira u ono što će uslijediti.

Kim je 1976. godine otputovala u Los Angeles u namjeri da pokori Hollywood, te je najprije odigrala nekoliko uloga u filmovima namijenjenim prikazivanju na televiziji.

Poraz na ljubavnom planu

Svoj pravi filmski debi dočekala je u filmu Hard Country 1981. godine, a samo dvije godine kasnije ponuđeno joj je da bude Bondova djevojka u hitu Nikad ne reci nikad.

Priliku je, dakako, objeručke prihvatila, a film je ostao upamćen i po tome što je Bonda po sedmi i posljednji put glumio Sean Connery.

Tada već priznata kao novi američki seks simbol, 1984. Kim je nominirana za Zlatni globus zbog uloge u filmu The Natural, a 1986. godine zablistala je i u erotskoj drami tjedana uz Mickeyja Rourkea.

Konačnu potvrdu staatusa holivudske dive dobila je 1989. godine nakon što je nastupila u hitu The Batman, međutim iste je godine doživjela i prvi poraz na ljubavnom planu.

Naime, Kim se 12. listopada 1980. godine udala za vizažista Rona Snydera-Brittona kojeg je upoznala na setu filma Hard Country , no par se razveo neposredno prije Božića 1989. godine.

Te 1989. godine Kim je razvila i agorafobiju nakon što je u jednoj trgovini pretpjela napad panike, a ta truma vezala ju je uz kuću na čak šest mjeseci.

Skakala iz veze u vezu

Bivšem suprugu je Kim plaćala alimentaciju u iznosu od devet tisuća dolara narednih osam godina, a Britton je kasnije u svojim memoarima otkrio da ga je Kim varala s Richardom Gereom uz kojeg je 1986. godine glumila u filmu No Mercy (Bez milosti).

Plavokosa ljepotica potom je skakala iz veze u vezu, upustila se i u romantičan odnos sa slavnim glazbenikom Princeom, a svog sljedećeg supruga, Aleca Baldwina, upoznala je na setu filma The Marrying Man.

Par se vjenčao u kolovozu 1993. godine, a 1995. je dobio i kćer Ireland Eliesse Baldwin. Nažalost, ni ta veza nije bila (pre)dugoga vijeka. Kim i Alec razdvojili su se 2000. godine, a dvije godine kasnije i službeno rastavili nakon čega je uslijedila dugotrajna i mučna pravna bitka oko skrbništva za kćer.

Potom se o njoj svašta pisalo, pa čak i to da je bila u vezi s Eminemom (slavni reper je to opovrgnuo, op.a.), a javnosti je novu vezu potvrdila tek 2014. godine.

S Mitchem Stoneom, čovjekom koji joj je uređivao frizuru za film, u vezi je i danas.

Velike financijske nevolje

Ljubavna previranja nisu bila jedino što je Kim mučilo dok se nalazila na vrhuncu slave.

Kim je na nagovor pojedinih članova obitelji 1989. godine uložila 20 milijuna dolara u zemljište u gradiću Braseltonu (Georgia), a plan je bio otvoriti tamo filmski studio, pokrenuti filmski festival i privući brojne turiste.

Na njezinu žalost, od toga nije bilo vajde, pa je Kim već 1995. godine počela prodavati svoj udio u investicijskoj grupi na čijem se čelu nalazila. Povrh svega, došlo je do razdora unutar njezine obitelji, a u velike financijske nevolje zapala je 1993. godine nakon što se našla na sudu.

Naime, Kim se povukla iz kontroverznog filma The Boxing Helena, što je rezultiralo time da je studio dobio presudu protiv nje u iznosu od 8,9 milijuna dolara.

Kasnije je viši sud, nakon njezine žalbe, naknadu preinačio u 3,8 milijuna dolara, a Kim je u međuvremenu podnijela zahtjev za bankrot. Kim se tih devedesetih godina u potpunosti udaljila od svoje majke Anne, ali i većine braće i sestara (ima dvojicu starije braće i dvije mlađe sestre).

Zapravo, na svoje vjenčanje 1993. godine pozvala je samo oca Dona i najmlađu sestru Ashley, te je jedino njima i zahvalila tijekom primitka Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu L.A. Povjerljivo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali