JOŠ JEDAN OMILJENI GLUMAC OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: / 'Dizao mi je suknju i pitao nosim li gaćice'

Osam žena je optužilo Morgana Freemana za seksualno zlostavljanje i neprimjereno ponašanje, a još osam tvrdi kako je svjedočilo njegovim ispadima.

24.5.2018.
19:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mlada asistentica producenta 2015. zaposlila se na humorističnoj komediji " 'U velikom stilu' u kojoj su zvijezde bili Morgan Freeman, Michael Caine i Alan Arkin. Mislila je kako joj je to prilika života no njen posao ubrzo je postao horor.

Tvrdi kako je oskarovac redovito komentirao njenu liniju, bez ikakvog povoda stavljao joj ruku na leđa, masirao ju ili dirao po donjem dijelu leđa.

Ako on dolazi, presvlačile smo se...

Jednom je prilikom, kaže, "stalno pokušavao dizati mi suknju i ispitivao me nosim li gaćice". Ona bi se odmaknula, no tadašnji 77-godišnjak ponovo bi navaljivao. "Konačno mu je Alan Arkin rekao da prestane. Morgan se šokirao, naljutio i nije znao što da kaže", kaže djevojka. CNN je otkrio kako ona nije jedina žrtva Freemanovog seksusalnog zlostavljanja, niti je vremešni glumac maltretirao žene samo na tom setu.

"Stalno je komentirao naša tijela... Znali smo da ako on dolazi set da ne nosimo ništa što bi pokazivalo našu figuru; nikakav top u kojem bi se ocrtavale grudi ni suknju ili hlače u kojima bi se isticala naša stražnjica, ukratko, ništa što je što je po mjeri", rekla je više rangirana žena iz producentskog tima filma 'Majstori iluzije' iz 2012.

Sve u svemu, CNN je razgovarao sa 16 žena koje su opisale Morganovo seksualno uznemiravanje, koje je, očito, bilo daleko od izoliranog incidenta. Njih osam su svjedočile različitim incidentima, od šovinističkih komentara do napastovanja, dok su osam bile i žrtve.

Znala je što radi, i šutjela, a i nju je ponižavao

Tvrde i da je Lory McCrery, koja je zajedno s Freemanom osnovala tvrtku Revelation Entertainment znala što radi iako je i nju jednom prilikom ponizio u javnosti.

Četiri žene koje su tijekom proteklih 10 godina radile u produkciji na filmskim setovima s poznatim glumcem opisale su kako je redovito ponižavao žene i kako su se zbog njega osjećale neugodno. Dvije, uključujući i mladu producenticu kojoj je pokušavao dići suknju, kažu i kako ih redovito dirao, a tri su istaknule kako je redovito neumjesno komentirao izgled. No ni jedna nije prijavila Freemana, uglavnom jer su se bojale za posao.

"Neki ljude koji su radili s njime, imali su samo riječi hvale za Freemana kada smo ih nazvali, no drugi su znali o kome govorimo i prije nego što smo uopće spomenuli o kome se radi", piše CNN.

Bez straha od ikakvih posljedica

Morgan Freeman je samo zadnji u nizu filmskih moćnika koji su prozvani zbog sustavnog omalovažavanja i napada na žene. Iako nisu u pitanju otpužbe za silovanja kao u slučaju Harveya Weinsteina zbog kojeg se konačno progovorilo o sustavnom šovinizmu filmske industrije, nisu ništa manje jeziva - Morgan je maltretirao djevojke pred svjedocima, ponekad i pred kamerama, a očito je to bilo toliko uobičajeno da se nije plašio nikakvih posljedica.

Freeman, koji je u 50 godina karijere snimio više od 100 filmova, osvojio je Oscara 2005. za najboljeg sporednog glumca u hitu "Djevojka od milijun dolara".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali