FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: / Predsjednicom žirija imenovana australska glumica i dvostruka oskarovka

16.1.2020.
15:40
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvostruka oskarovka, australska glumica Cate Blanchett predsjedat će 77. po redu međunarodnim Filmskim festivalom u Veneciji koji će se održati od 2. do 12. rujna, izvijestili su u četvrtak organizatori. Odluku o imenovanju pedesetogodišnje glumice i producentice predsjednicom žirija, donio je 10. siječnja Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra sastavni dio. "Svake godine s nestrpljenjem iščekujem venecijansku Mostru i svake je godine izbor filmova koji se prikazuju izniman. Venecijanski filmski festival jedan je od najatraktivnijih na svijetu, to je prava svečanost ovoga provokativnog i poticajnog medija u svim njegovim oblicima".

Nagrađena na Mostri 2007.

Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera kazao je da mu je veliko zadovoljstvo pozdraviti Cate Blanchett u Veneciji u funkciji predsjednice žirija "nakon što joj je aplaudirao u veličanstvenoj ulozi "Elizabeta" u filmu indijskoga redatelja Shekhara Kapura i "Nema me", američkog redatelja Todda Haynesa, u kojemu utjelovljuje Boba Dylana. Za potonju je ulogu na Mostri 2007. nagrađena Kupom Volpi.

Zalagala se protiv seksualnog nasilja nad ženama

Blanchett je poznata po angažmanu u borbi žena protiv seksualnog nasilja, osobito nakon skandala s Harveyem Weinsteinom. Glumica je obilježila otvaranje festivala u Cannesu 2018., kada je također predsjedala žirijem, izjavom da će proteći dosta vremena dok se filmska industrija ne okrene u korist žena. "Za duboke promjene potrebne su specifične aktivnosti", rekla je tada Blanchett na konferenciji za novinare.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali