LEGENDARNA LJEPOTA / Neobične mješavine, laksativi i sirova teletina: Sisi je zbog izgleda išla u krajnosti

Image
Foto: Voyo

Carica Sisi slovi kao jedna od najljepših žena svog vremena, no njena transformacija nije se dogodila preko noći

23.5.2024.
8:02
Voyo
VOYO logo

Austrijska carica Elizabeta, odmilja poznata kao Sisi, smatrana je jednom od najljepših žena svog vremena. No, njezina transformacija nije se dogodila preko noći. Kao tinejdžerica, Sisi je bila prilično jednostavna izgleda i punašna. Nakon što je rodila svoje prvo dijete, kći Sofiju, počela se oblikovati njezina legendarna ljepota. Izgled je bila jedna od rijetkih stvari koje je mogla kontrolirati.

Održavanje vitke figure

Sisi je zadržala struk od  50 cm tijekom svog života. Spavala je s hladnim, mokrim ručnikom omotanim oko trbuha kako bi održala mišiće zategnutima. Njezina dijeta bila je stroga, često je pila samo malo mlijeka, svježe cijeđeni sok od mesa ili mješavinu bjelanjaka i soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je jela nekoliko kriški naranče ili, njen najdraži desert, sladoled od ljubičica. Koristila je laksative iz carske ljekarne i nosila uske korzete. Odbijala je fizičku intimnost i prezirala promjene koje je trudnoća donijela njenom tijelu. Njena težina nikada nije smjela prelaziti 50 kilograma, unatoč visini od 172 cm.

Image
LIJEPA, PAMETNA I BUNTOVNA /

'Sisi': Serija o carici koja je pomicala granice

Image
LIJEPA, PAMETNA I BUNTOVNA /

'Sisi': Serija o carici koja je pomicala granice

Bila je jedna od najboljih jahačica svog vremena, a kad joj je jahanje postalo previše bolno, okrenula se dugim šetnjama koje su trajale i do 10 sati. Ni njene dvorske dame nisu je mogle zaustaviti u tom pretjeranom hodanju. Opsjednuta gimnastikom, vježbala je svaki dan, postavljajući opremu za vježbanje u svoje sobe u palači Hofburg, Schoenbrunn i Hermesvilli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega kože i kose

Carica je koristila mnoge kreme i losione za lice i tijelo. Neki od njenih pripravaka bili su pulpe jagoda i latice ruže kao maske za lice, dok su drugi, poput sirove teletine na licu, bili prilično grubi. Kupala se u toploj vodi s maslinovim uljem i koristila losion 'Cream Celeste', mješavinu vorvanja, ulja slatkog badema i glicerina.

Njena raskošna, kestenjasto smeđa kosa bila je njen ponos i kruna. Imala je svog osobnog frizera od 1863., a češljanje i stiliziranje kose trajalo je svakog jutra po tri sata. Kako bi joj brže prošlo vrijeme dok je uređivala kosu, carica je učila jezike poput mađarskog i grčkog. Pranje kose, koje se radilo svakih petnaest dana mješavinom konjaka i žumanjka, trajalo je cijeli dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Sisi se rijetko viđalo s raspuštenom kosom. Poznate slike na kojima nosi široku halju s raspuštenom kosom bile su namijenjene privatnim odajama cara Franje Josipa, a ne očima javnosti. Budući da joj je kosa bila toliko duga da je gotovo dodirivala tlo, bila je i uzrok užasnih glavobolja jer je bila toliko teška. Ipak, mislila je da je to njena najdragocjenija karakteristika ljepote.

U dobi od 40 godina, Sisise odlučila prestati fotografirati ili slikati, skrivajući svoje lice iza suncobrana ili lepeze. Željela je da njezina ljepota ostane vječna, što joj je u konačnici i uspjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanstvenu seriju 'Sisi' pratite na platformi Voyo!

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo