Oliver Stoun - britanska vojska muči svinje

Svinje zameniti lutkama na kojima će se vežbati hirurgija

15.12.2012.
19:56

Američki reditelj i Oskarovac Oliver Stoun optužio je britansku vojsku "za varvarsko i sramno postupanje" prema svinjama koje se koriste u vežbama vojnih hirurga.

U otvorenom pismu britanskom ministarstvu odbrane, američki reditelj pozvao je danas britanskog ministra odbrane Filipa Hamonda da prekine praksu "okrutnih" vežbi, u kojima vojnici pucaju na žive svinje na kojima potom vojni hirurzi vežbaju čišćenje i ušivanje rana iz vatrenog oružja.

- Svinje su vrlo inteligentna bića, baš kao i psi i mačke sa kojima milioni nas deli dom. Koristiti ih kao mete i seći ih na komade je varvarski i sramno - naglasio je Stoun, koji je vijetnamski ratni veteran.

Tokom treninga, nazvanog "operacije danska slanina", jer se održava u NATO bazi u Jeresprisu, u Danskoj, vojnici pucaju u žive svinje sa male razdaljine teškim naoružanjem, a zatim se predaju vojnim lekarima koji na njima vežbaju hirurške zahvate.

Stoun je predložio ministru da, umesto na živim životinjama, vojni hirurzi ubuduće koriste lutke u prirodnoj veličini, što podržava i grupa za zaštitu životinja PETA.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali