Iako je, po njegovim riječima, zasićen ulogama političkih i sličnih tipova, Isaković je upravo fantastičan kao policijski načelnik u 'Močvari'

Srpski glumac o kojem se u posljednje vrijeme mnogo priča, ali i kojeg se mnogo gleda, Boris Isaković privukao je svu tu pažnju posljednjim filmskim i televizijskim projektima. Iako se radi o veteranu glumačke scene, njegov je rad unatrag dvije godine s velikim zanimanjem pratila cijela regija, prvo zbog filma „Quo vadis, Aida“, redateljice Jasmile Žbanić i njegove uloge zloglasnog generala Ratka Mladića, a potom i zbog serije „Porodica“ u kojoj Isaković tumači ulogu Slobodana Miloševića.

Boris Isaković u intervjuu za Dnevni avaz istaknuo je da se puno dvoumio treba li prihvatiti ulogu Ratka Mladića u filmu o masakru u Srebrenici jer mu je 30 godina nakon rata već dosta bavljenja takvim likovima. Nakon brojnih nagrada na filmskim festivalima i nominacije za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji za najbolji film te nominacije za Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, jasno je da Isaković prihvaćanjem uloge u „Quo vadis, Aida“ nije pogriješio.

Iako je potpuno razumljiva zasićenost glumačkim projektima u kojima interpretira političare i ratne zločince, Isaković je zaista maestralno odglumio hladnokrvnost i bešćutnost koje se od tih likova u takvim ulogama očekuje. Tog talenta i sposobnosti bio je svjestan glumac i redatelj Dragan Bjelogrlić, koji je u hvaljenoj povijesnoj seriji „Senke nad Balkanom“ angažirao Isakovića za ulogu Milana Stojadinovića. Podsjetimo, serija „Senke nad Balkanom“ kombinira fikciju sa stvarnim povijesnim događajima na ovim prostorima, a Isaković je ovdje glumio stvarnu povijesnu ličnost, srpskog političara koji je nakon atentata na kralja Aleksandra postao premijerom Kraljevine SHS.

Policijski načelnik Marjanov

Samo je malo manje „politična“ njegova uloga u kriminalističkoj noir seriji „Močvara“, redatelja Olega Novkovića. U „Močvari“ Isaković glumi policijskog načelnika Vasu Marjanova, čija je karijera, pa tako i odluke koje donosi u istrazi poremećenog serijskog ubojice, pod snažnim pritiskom tajnih igara politike i podzemlja. I ovdje je njegova pojava vrlo dominantna i uvjerljiva pa zaista nije čudo da je upravo Isaković izabran za ulogu Vase. Njegova energija i glumačka vještina prepoznati su i u internacionalnim krugovima, pa je tako Boris Isaković odigrao ulogu u filmu "Last Christmas", redatelja Paula Feiga u kojem glume Madison Ingoldsby i Emma Thompson, a glumio je i u britanskoj seriji „The Last Panthers“ i nagrađivanom danskom filmu „Paradise Suite“.

Boris Isaković rođen je 14. prosinca 1966. godine u Novom Sadu. Nakon srednje škole upisao je i završio Akademiju umetnosti Novi Sad, na kojoj danas radi u zvanju redovnog profesora. Možda njegova filmska i televizijska karijera i je na neki način obilježena brojnim ulogama političara, policijskih inspektora, državnog tužioca, vojnika ili ratnog veterana, ali na kazališnim daskama imao je mnogo više prilika za ostvarenje svog glumačkog potencijala u znatno šarolikijem spektru karakternih uloga. Kao prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, glumio je u mnogim predstavama, uključujući „Tartuffe“ prema drami Jeana Baptista Poquelina – Moliera, drami „Kako vam drago“ Williama Shakespearea, „Mačka na vrućem limenom krovu“ Tennesseeja Williamsa, „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže.

Močvaru i Senke nad Balkanom pratite na Play Premiumu

Što se tiče privatnog života, Boris Isaković već je dugi niz godina u braku s priznatom glumicom Jasnom Đuričić s kojom ima kćer Unu. Često zajedno rade na istim glumačkim projektima, uključujući i film „Quo vadis, Aida“. Jasna Đuričić također predaje na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu, a zajedno su poznati su kao jedan od najdugovječnijih i skladnijih glumačkih parova. Medijski napisi o paru uvijek su se manje bavili privatnim zbivanjima, a više karijerama, filmskim i kazališnim radom i glumačkim ostvarenjima.

Iznimka od pravila bio je šokantan pokušaj ubojstva Borisa Isakovića. U jezivom događaju o kojim su pisali svi mediji na području bivše Jugoslavije, pod glumčev je auto postavljena ručna bomba, a Isaković je u eksploziji zadobio teže ozljede. Nakon policijske istrage, uhićen je Ivan Marković, djelatnik Srpskog narodnog pozorišta. Sumnjalo se da je motiv pokušaja ubojstva to što je Isaković kao član komisije na prijemnom ispitu Fakulteta umetnosti Novi Sad htio spriječiti upis „preko veze“ sina Markovićevog poznanika, a za što je Marković primio mito. Nakon suđenja, Ivan Marković je prvostupanjskom presudom za pokušaj ubojstva osuđen na šest godina zatvora.

I dok ovaj događaj svjedoči da Isaković u privatnom životu očito nije osoba koja pristaje na ilegalne i nemoralne kombinacije ispod žita, uloge takvih tipova dobro mu pristaju. Nakon uloge Slobodana Miloševića u seriji „Porodica“ Isaković je odigrao glavnu ulogu Profesora u filmu „Heroji radničke klase“, redatelja Miloša Pušića koji je trenutno u fazi postprodukcije, a u postprodukciji je i film „Igra“, redateljski prvijenac Ane Lazarević sniman u suradnji produkcijskih kuća Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Hoće li se u njima Boris Isaković odmaknuti od autoritarnih likova i realizirati nešto drugačije filmske osobnosti, tek trebamo vidjeti.

Serije „Močvara“ i „Senke nad Balkanom“ u kojima glumi cijenjeni Boris Isaković, kao i mnoge druge filmske i TV naslove, možete pratiti na PLAY Premiumu, dodatnom programskom paketu na RTLplayu.