Štetne tvari u igračkama za seks mogu ugroziti zdravlje

Dok nekima igračke za odrasle donose neopisiv užitak i orgazam, ima i onih koje te stvarčice brinu. Naime, Zeleni smatraju da vibratori i ostala pomagala mogu biti opasni za zdravlje.

5.7.2011.
14:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka stranka Zelenih zabrinuta je za zdravlje svojih sunarodnjaka, ali ovaj put ne muče ih problemi vezani za okoliš, nego štetne tvari koje se nalaze u igračkama za seks, piše spiegel.de.

Članovi stranke tvrde da mnoge igračke za seks, kao što su dildo, vibratori te analni stimulatori, sadrže toksične tvari, poput ftalata, te neke druge kancerogene i otrovne tvari.

Kako navode, te tvari koje u tijelo ulaze kroz sluznicu mogu uzrokovati neplodnost, hormonski disbalans, dijabetes i pretilost. Te kemikalije mogu također izazvati i hormonske poremećaje u nerođene djece.

Ftalati i drugi omekšivači plastike izbačeni su iz proizvoda u mnogim razvijenim zemljama, no igračke za seks se uvoze, a iste se naveliko koriste u Njemačkoj. Zeleni u tome vide problem za društvo u cjelini.

Dok igračke za djecu podliježu strogim propisima koji dopuštaju minimalan postotak tih štetnih tvari, istraživanje napravljeno 2006. godine pokazalo je da igračke za seks štetne tvari sadrže u puno većim postocima, te da su neke igračke za odrasle pale na testu.

Zeleni su se obratili za pomoć vladajućima, te ih zanima što kane poduzeti kako bi riješili taj problem.

No, ljudi iz vlade nisu pokazali susretljivost. Na njihove upite o igračkama za seks odgovorilo im je Ministarstvo za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača. U obrazloženju se referiraju na 'erotske predmete', te ne dijele njihovu zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Navode da bez odgovarajućeg istraživanja donošenje propisa ne dolazi u obzir, ali da će te štetne tvari i omekšivači plastike biti dopušteni samo u predmetima koji se koriste ograničeno vrijeme.

'Korištenje opasnih tvari prilikom proizvodnje erotskih predmeta nije samo problem Njemačke', navodi se u obrazloženju. 'Osim toga, vlada nije u stanju regulirati protok proizvoda koji se naručuju putem interneta ili uvoze', stoji u dokumentu.

Odgovor nije zadovoljio Zelene. Oni i dalje smatraju da iz udruge za zaštitu potrošača trebaju biti zabrinuti kada je riječ o seksualnom zdravlju.

Dvadeset posto odraslih Nijemaca koristi igračke za seks, a neke od tih igračaka opasne su jer sadrže štetne tvari. Vlada bi to trebala reagirati i zabraniti takve proizvode.

Vezani članci:

arti-201101190503006 arti-201105160844006 arti-201103041001006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali