Sevka odgovara kako biti modernom folk zvijezdom?

Kad se spominje gđica Severina Vučković, rijetko se priča o glazbi, daleko više o pojavnosti u kontekstu balkanske superzvijezde, tragačice jugoslovenskog kraljevanja Lepe Brene.

7.1.2013.
16:57

U tom propuštanju i bježanju forme od sadržaja zapravo je sagrađena ta impozantna diskografija. Od prvih koraka s kraja 80-ih njena se glazbena karijera eksploatirala tragovima putenosti i seksipila, dočim su hitovi šlepani uz sve te zaštitnike, producente, mecene, likove iz sjene, prvih i drugih redova. Premda se naivnost predloška rane faze teško može uspoređivati s lutkom iz Tutićeva klana, pokušajem lova na Alanis s "travom zelenom", nogometaškom "djevojkom sa sela" i simbolom preživljavanja razne vrste skandala pretvarajući ih sebi u korist. Iako nikad nije bježala od patosa kojim je carevala, otkad se pomirila s odustankom od "umjetničkih" ambicija (Pogled ispod obrva) i kazališta kao dokazivanja talenta i kad joj je Bregović na Zdravo Marijo konačno detektirao kavanu kao prirodno podneblje, sve su "štikle" i "gasevi" odjednom postali sasvim logični potezi i zapravo vrhom što ona može i treba ponuditi. Severina kao izvođačica svjesna je svojih vokalnih limitia ali i očitog magnetizma za široke narodne mase. U tu svrhu za novi je album trebalo je ponuditi što je moguće šareniji materijal, naravno koliko birtija dozvoljava šaranje. Danas se, naime, i čaše mogu lomiti uz efekt vokodera. Srpski autori Miloš Roganović i Filip Miletić pokušavaju servirati produkcijski i tekstualno ambiciozan predložak ali dobacuju do folkastično banalnih rimovanja. Priče su to i razmišljanja žene zrelih godina koja se je li osjetila izdanom od svog muškarca. Simbolika s realnim životnim peripetijama koje ima ili nema s ocem svog nedavno rođenog sinčića, samo su trebali igrati autentičnosti.

Zvučno je to glazba estradnih kontrasta s bazom jugoslavenskog estradnog mozganja 80-ih. Kuhača i pregača za Sevku i udri po mješavinama gitara, harmonika, plesnih loopova, usne harmonike, dueta s Bebekom, smiješnih iskoraka u modernu plesnu imenom Italiana, album je dovoljno tanke produkcije na kojem se maskira nedostatak ikakve glazbene kičme namjesto koje se nudi zapravo najniži model glazbenog poltronstva i udovoljavanja masama. Tarapana hej. I Dalmatinka je sila smišno ajme gospe moja kad shvati kako je dovoljno jaka i kako će sama dalje. I drmaj po harmonici. Živjela kraljica Rvacke estrade i saučešće slušateljima. Ocjenjivati ovakvo remek djelo iz pristojnosti bi valjalo preskočiti. 1. Dobrodošao u klub 2. Brad Pitt 3. Postelja od vina 4. Tarapana 5. Tango 6. Ko me tjero 7. Uzbuna 8. Italiana 9. Kradeš sve 10. Slaba na slabića 11. Kamen oko vrata 12. Grad bez ljudi 13. Ostavljena

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali