Pjevač Toše Proeski poginuo je u listopadu 2007. godine u prometnoj nesreći. Njegova je smrt pogodila čitavu regiju.

Osam godina nakon smrti, njegove pjesme i dalje su popularne, a da nije bilo tog kobnog događaja, Toše bi danas slavio 35. rođendan.

Veliki talent i dobrotvor

"Makedonski slavuj" prvi je put nastupio s deset godina, kada je svojom izvedbom pjesme Ave Marija ostavio publiku bez daha. Karijeru je započeo s 15 godina nastupom na festivalu Makfest. Godinu dana kasnije započeo je suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo kao pun pogodak.

Ostvario je uspjeh diljem regije. U Srbiji je 2003. godine pjesmom Čija si pobijedio na festivalu Beovizija, a zatim je postao popularan i u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a zatim i u Hrvatskoj te Sloveniji.

Glazbeni su ga kritičari nazvali "pjevačem anđeoskog glasa", no status anđela dobio je i zahvaljujući svom humanitarnom radu. Godine 2003. dobio je humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Bio je UNICEF-ov veleposlanik dobre volje, a njegova pjesma This World (2004.) postala je himna UNICEF-a.

Popularan u Hrvatskoj

Proeski se na hrvatsko tržište probio 2004. godine pjesmom Lagala nas mala koju je otpjevao s Tonyjem Cetinskim. Hrvatsku je publiku osvojio albumom na hrvatskom jeziku naslovljenim Dan za nas.

Njegove ljubavne pjesme vinule su ga u zvijezde, a snimio je i duete s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonyjem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala hit Srce nije kamen. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Tragična smrt

Toše Proeski život je izgubio u prometnoj nesreći 16. listopada 2007.godine. Nesreća se dogodila oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač Georgij Georgijevski je izgubio kontrolu nad automobilom i udario u teretno vozilo. Toše je smrtno stradao na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice. U autu je bila i njegova menadžerica Ljiljana Petrović koja je zadobila lakše ozljede, a Georgijevski je bio teže ozljeđen.

Vijest o kobnoj nesreći ubrzo se proširila balkanskim medijima, a makedonska je televizija prekinula emitiranje programa kako bi obavijestila o njegovoj smrti. Zbog velikog gubitka, Makedonija je 17. listopada proglasila danom žalosti.

Proeski je večer prije nesreće dao svoj posljednji intervju. U emisiji VrteleškaVesne Petruševske iznio je svoje planove za budućnost. Oni se, nažalost, nikad neće moći ostvariti.