NAZIRE LI SE ZAOKRET? / Damir Kedžo za Net.hr o 'nepravdi' i konkurenciji na Dori te mogućoj promjeni glazbenog smjera: 'Tu smo da rastemo...'

Image
Foto: Impala studio

Ususret Dori, razgovarali smo s Damirom i doznali detalje o novoj pjesmi, ali i pripremama koje su u punom jeku

30.1.2023.
14:58
Impala studio
Play logo

Damir Kedžo vraća se na pozornicu Dore. Nakon pobjede 2020. godine s pjesmom "Divlji vjetre", ovaj je put u konkurenciji sa skladom "Angels and Demons" skupine stranih autora. Ususret Dori, razgovarali smo s Damirom i doznali detalje o novoj pjesmi, ali i pripremama koje su u punom jeku.

NET.HR: Pozdrav, Damire! Ostalo je još tek malo manje od mjesec dana do Dore ‘23. U kojoj su fazi trenutne pripreme i, kada se osvrneš na pripreme prethodnih godina, misliš li da sve ide po planu ili neke stvari kasne, trebaju se drukčije raditi i slično?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

DAMIR: Svakako da mi je iskustvo prošle Dore dalo na uvid što može biti još bolje. Tako da sam miran, sve ide po planu. Dao sam si još veći i kompleksniji zadatak, ali me rušenje osobnih barijera veseli i motivira. Mogu reći da je iskustvo bitno, i iako možda mnogi misle da se na Dori radi oko par minuta nastupa, na toj velikoj pozornici izvođač doista može pokazati koliko je radio na sebi kroz godine. Nadam se da će publika to prepoznati.

NET.HR: Ovo će možda biti i tvoja - treća sreća? Misliš li da je 'sve tako kako treba' ili neke stvari ipak nisu bile fer?

DAMIR: Mislim da se sve događa s razlogom. I vodim se tim motom u životu općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Neke su zemlje 2021. dale priliku predstavnicima iz 2020. godine, no ne i Hrvatska. Pošteno ili...?

DAMIR: Situacija s pandemijom se nikad prije nije dogodila. Lijepo je da je većina zemalja prepoznala trud sudionika 2020. godine i dala im priliku da opet nastupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Jednom si prilikom rekao da bi volio da Dora traje više dana, poput San Rema u Italiji. Misliš li da bi to organizacijski i financijski u Hrvatskoj bilo izvedivo? 

DAMIR: Apsolutno. Opatija je predivan grad i vidim ga kao izvrsnu podlogu za čitav niz događanja koja bi se tada mogla organizirati. Još kad se sve spoji s Rijekom i riječkim karnevalom… Istina je da trenutno živimo u nepredvidivom razdoblju te treba to uzeti u obzir, no zašto ne imati velike vizije za budućnost? Mislim da tome trebamo stremiti jer imamo veliki potencijal i predivnu zemlju.

shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Zašto su neka velika imena hrvatske glazbene scene izbjegavala Doru?

DAMIR: To treba pitati njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Što bi te moglo natjerati da promijeniš svoj glazbeni izričaj i zapjevaš u nekom drugom smjeru?

DAMIR: Dobra pjesma, kreativci oko mene koji se žele razvijati kroz glazbu, umjetnost i kreativu općenito. Inače ne vjerujem u tezu da treba biti isti cijeli život. Tu smo na temelju proživljenih iskustava i emocija rastemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Reci nam nešto što nitko još ne zna o pjesmi 'Angels and Demons'.

DAMIR: Jedan od razloga zašto sam se odlučio za nju je to što mi omogućava da pjevam u svojoj prirodnoj (baritonskoj lagi). Zato mi na njoj glas zvuči dosta tamnije nego na ostalim mojim pjesmama.

shimmer fallback
shimmer fallback

NET.HR: Planiraš li se i četvrti put prijaviti na Doru, u slučaju da ovo ne bude 'treća sreća'? 

DAMIR: Ne planiram generalno ništa. Pa zar nas nisu to pandemija i cijela 2020. naučile? Uvijek je pjesma ta koja odluči hoću li nešto napraviti ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Pjesma 'Angels and Demons' već je u Top 3 favorita, sudeći po kladionicama. Koga smatraš svojom najvećom konkurencijom? 

DAMIR: Ima super pjesama ove godine, drago mi je da sudjeluju izvođači različitih glazbenih žanrova. Također, sviđa mi se što ima solo izvođača i izvođačica, ali i dosta bendova tako da svatko ima mogućnost dati svoj maksimum u pjesmi, ali i na sceni. Samim time nitko nikome nije konkurencija. Taj pojam se uvijek stavlja u negativne konotacije, no različitost nas treba motivirati da budemo bolji. Na kraju, publika će odabrati ono što najviše voli.

NET.HR: Da se ne natječeš, koga bi volio vidjeti kao pobjednika? 

DAMIR: Nisam još siguran, scenski nastup jednako je bitan kao i pjesma tako da ću na to pitanje odgovor imati kad sve nastupe pogledam.

Image
SAMO ZA NET.HR: /

Damir Kedžo otkrio svoju najveću ljubav pa dodao: 'Tko zna, možda se to i promijeni'

NET.HR: Što, po tebi, treba imati pobjednička pjesma Dore?

DAMIR: Priču, pamtljivost, uzbuđenje i vizualni dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

NET.HR: U slučaju da pobijediš na Dori - što bi sama sebi poručio iz sadašnje perspektive? Koji bi sebi savjet dao?

DAMIR: Samo opušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo