Play ponuda

ZBOGOM LEGENDO I HVALA NA SMIJEHU: / U 83. godini preminuo Gene Wilder

Image
Foto: Screenshot

u 83. godini preminuo je američki glumac Gene Wilder, potvrdila je njegova obitelj.

29.8.2016.
22:12
Screenshot
Play ponuda

Zvijezda filma Willy Wonka i tvornica čokolade, mnogih filmova Mela Brooksa dvaput je bio nominiran za nagradu Oscar, prenosi Hollywood Reporter.

Glumac prepoznatljiv po kovrčavoj kosi i plavim očima proslavio se Mladim Frankenstainom, a s komičarom Richardom Pryorom glumio je u četiri filma.

Rodio se u Milwaukeeu kao sin židovskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine. Nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji. Vrativši se u SAD, bio je u vojsci od 1956. do 1958. godine.

Mel Brooksa upoznao slučajno

Glumi još od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya, a kasnije je došao i na Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave "Majka Courage i njena djeca" gdje je glumio s Anne Bancroft. Anne je bila u vezi sa redateljom Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova. Na filmu debitira 1967. godine kada je debitirao u filmu "Bonnie i Clyde".

Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina glumio je u nekoliko filmova gdje mu je partner bio Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par. Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom "Poljubi me kao stranac" rekao da je sa Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. No, među njima je vladalo veliko poštovanje i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala najbolja kemijanego s bilo kojim drugim glumačkim partnerom.

Od 1984. bio je u braku sa glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live. Svega dvije godine nakon što su se vječali Gildi je dijagnosticiran rak jajnika od kojeg je 1989. preminula. Gene je osnovao Gildin klub, grupu potpore koja ima jedno uporište u Milwaukeeu. Iako se ponovno oženio, nikad više nije bio isti otkako je izgubio Gildu.

Glumcu je 1989. mu je godine dijagnosticiran non-Hodgkinsov limfom, a nećak je rekao kako kako je preminuo ovaj mjesec zbog komplikacija Alzheimerove bolesti.

Play ponuda
Play ponuda