TEŽAK ŽIVOTNI PUT MIRE FURLAN: / Rano ostala bez majke, prijetili joj smrću i oduzeli stan u Zagrebu. Kako bi preživjeli, u SAD-u je i konobarila...

Image

'Ne razumijem nacionalizam, ne vibriram na toj žici.

22.1.2021.
8:20
VOYO logo

Preminula je proslavljena glumica Mira Furlan (65), objavljeno je na Instagram profilu "Radionice Integracije". Glumica je dulje vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Image
PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN: /

Zaraženi komarac prenio joj je virus Zapadnog Nila. Posljednjih nekoliko mjeseci borila se za život

Image
PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN: /

Zaraženi komarac prenio joj je virus Zapadnog Nila. Posljednjih nekoliko mjeseci borila se za život

Rano ostala bez majke

Mira Furlan isprva istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 1980-ih je postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. Osobito se istaknula u filmovima Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka,U raljama života (1984.), Za sreću je potrebno troje (1986.) Rajka Grlića te filmu Lepota poroka (1986.) ŽivkaNikolića, kultnom Otac na službenom putu Emira Kusturice, a karijeru je nastavila i u američkim serijama i filmovima Babylon 5 i Izgubljeni (Lost). Glasila je za jednu od najpopularnijih i najljepših glumica bivše Jugoslavije, dojam koji su podgrijale erotske scene u kojima je glumila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je 7. rujna 1955. godine u Zagrebu. S obitelji je živjela i radila u Los Angelesu.

Mirin otac Ivan je bio istaknuti znanstvenik, a majka je završila francuski jezik i jugoslavistiku. Mira je osnovnu školu i gimnaziju pohađala u rodnom gradu, a 1978. godine je diplomirala na Akademiji za kazalište i film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom devedesetih godina dobila otkaz u HNK i oduzet joj je stan

Godine 1986. je upoznala srpskog redatelja Gorana Gajića, s kojim je ubrzo započela vezu. Živjela je na relaciji Beograd – Zagreb. Hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavili su tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu i oduzet joj je stan koji je naslijedila od bake. Dnevno je dobivala mnogo prijetnji smrću i u studenome 1991. godine Mira i Goran otišli su u Beograd, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Prvo su došli u New York.

U SAD-u radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica

Da bi preživjeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1993. je dobila ulogu u seriji "Babylon 5" pa su se oboje vratili poslovima za koje su se školovali. Ubrzo su se preselili u Los Angeles gdje su kupili kuću na kredit. Vjenčali su se i 1998. godine su dobili sina, Marka Lava. Glumica se kasnije vraćala u Hrvatsku, uspjela je i vratiti stan koji je naslijedila, u koji je povremeno navraćala.

'Ne razumijem nacionalizam, ne vibriram na toj žici'

U intervjuu Peščaniku, 2012. godine, o devedesetima je kazala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče vremena devedesetih, čini mi se, iz ove perspektive, da i nisam imala izbora nego da živim svoj život onako kako sam ga živjela. Da sam postupila nekako drukčije, to bi onda bila neka druga osoba. Ja sam bila od onih koji su zaista vjerovali u takozvano bratstvo i jedinstvo, ali ne samo naših naroda, nego svih ljudi na svijetu. I još uvijek vjerujem da je to jedina opcija za opstanak ljudske rase. Sve drugo vodi u nasilje, patnju i uništenje. Ne razumijem nacionalizam, ne vibriram na toj žici. Možda je to proizvod moga odgoja u obitelji koja je bila ateistička i antinacionalistička, možda je to proizvod moga etničkog sustava gdje su svaki moj djed i svaka baka bili druge nacionalnosti. Kad sam jednom kao dijete pitala tatu: 'Jesmo li mi Talijani?', on mi je mudro odgovorio: 'Ovisi iz kojeg ugla gledamo'. A onda mi u Istri jedan Istrijan kaže: 'Furlani nisu Talijani. Oni su Furlani'. Moj djed Janez Furlan je, međutim, cijeli svoj život bio pretplaćen na časopis Slovenac, a živio je u Ogulinu, u Hrvatskoj. Moja baka je bila rođena s druge strane Kupe, što ju je svrstalo u Hrvate, iako je govorila istim goranskim jezikom kao djed koji je živio na slovenskoj strani. Oduvijek mi se činilo da su nacionalne etikete slučajne i, više-manje, proizvoljne. Moj drugi djed Fritz Weil je imao mogućnost da ode u Izrael i da se tako spasi za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali je odbio otići jer nije vjerovao ni u koji, pa tako ni cionisticki, nacionalizam. To ga je vjerovanje stajalo glave, mučki je, naime, ubijen u ustaškom logoru Jasenovac. Odrasla sam, dakle, na tim užasnim pričama i u strahu od svakog nacionalizma i fašizma. To je naprosto dio mog bića", kazala je Furlan u intervjuu Heni Erceg.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo