Otkrio potresnu istinu o preminulom Luki Ritzu

shimmer fallback

Miroslav Sikavica u filmu Oblak posvećenom ubijenom mladiću, zabilježio je najteže trenutke Lukine obitelji, prijatelja i bivše djevojke.

21.10.2011.
11:43
Play logo

Na Zagreb Film Festivalu premijerno je predstavljen Oblak, dokumentarac Miroslava Sikavice o intimnoj pozadini medijski eksponiranog slučaja ubojstva Luke Ritza, koje je potreslo hrvatsku javnost.

Najintimniji događaji na velikom platnu

Sikavica se zatekao s Lukinim roditeljima u trenutku telefonskog poziva kojim im je, nakon mjeseci agonije, policijski službenik priopćio da su pronašli ubojice njihova sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i s Lukinim prijateljima na posmrtnoj proslavi mladićeva rođendana, samo godinu nakon što su ga u istoj prostoriji slavili s nasmijanim Lukom. Sikavičina kamera snimila je i Lukine znance koji su cijeli grad oblijepili fotorobotom njegova ubojice, u ganutljivom pokušaju da natjeraju policiju da napokon uhvati bjegunca.

Zahvaljujući snažnom dokumentarističkom instinktu i očito velikom uloženom vremenu, Oblak Miroslava Sikavice dosad je najpotpuniji prikaz života Luke Ritza, koji prvi put prikazuje njegove roditelje kao obične, male ljude koji samo žele preboljeti svoj gubitak. A njega kao inteligentnog, hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi, koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara.

Naslov filma preuzet je iz njegova školskog sastava, napisanog nakon prekida s djevojkom. U njemu se Luka prikazuje kao oblak u potrazi za morem koje bi ga ispunilo, a na kraju blijedi i ostaje lebdjeti nad zemljom u obliku jutarnje izmaglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj emotivni tekst pred kamerama čita njegova djevojka, jedina ljubav Lukina mladog života. Kaže, zadnji ga je put vidjela u bolničkom krevetu, gdje se naoko oporavljao od kobnih ozljeda glave. Već tada je bio potonuo i bez energije kojom je uvijek prštao. Pitao je voli li ga još uvijek, a ona mu je odgovorila da ga nikad nije ni prestala voljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o Luki bez dosadnih stručnjaka

Upravo je u takvim trenucima vrijednost filma Miroslava Sikavice. On se ne pokušava baviti socijalnim fenomenom maloljetničkog nasilja, pred kamere ne dovodi stručnjake ili liječnike, nego priču o Luki predstavlja kroz živote onih koji su ostali živjeti s činjenicom njegove smrti.

Play logo

Među najtužnijim prizorima u filmu kadrovi su oca Rena, koji u samoći preslušava Viva la Vida grupe Coldplay.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj singl Luka je tjednima iščekivao, a premijerno je pušten samo nekoliko sati nakon njegove smrti. Kadrovi Oblaka govore mnogo više od suhih dnevnopolitičkih analiza. Oni prikazuju stvarnost, kakva je oko nas.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo