ZADIVLJUJUĆE NOVE FOTOGRAFIJE MARSA: / Rover je snimio pješčane dine, visoke litice, tajanstvene stijene i savršeno slijetanje

Zapanjujuće fotografije s NASA-inog novog rovera na Marsu otkrivaju litice više od 60 metara, tajanstvene stijene i savršeno slijetanje

24.2.2021.
9:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

NASA-in rover Perseverance još nije počeo lutati crvenim planetom, ali njegove su kamere zauzete poslom. Skup robusnih, gotovo sportskih kamera snimio je neviđene snimke rovera koji se spušta na Mars i slijeće u krater Jezero u četvrtak. Roverove znanstvene i navigacijske kamere počele su snimati čim se našao na tlu. Rezultati oduzimaju dah.

Do sada je NASA objavila više od 4700 slika s rovera, a ima ih još puno. "To je mnoštvo informacija", rekao je Justin Maki, znanstvenik i šef tima za operativne instrumente, na konferenciji za tisak u ponedjeljak, javlja Business Insider.

Nevjerojatni prizori

Nove fotografije otkrivaju pješčane dine, stijene i udaljene više od 60 metara visoke litice drevnog korita jezera na kojem se sada nalazi Perseverance. To je najopasniji teren koji je ikada bio cilj slijetanja na Mars, ali se već isplatio s obzirom na portrete crvenog planeta bez presedana.

"Svakog dana pregledavam slike za Mars. To je ono što radim. A kad sam vidio kako dolaze te slike, moram reći, zaista sam bio zadivljen", rekao je Maki. "Znam da je ovo bila teška godina za sve i nadamo se da će možda ove slike ljudima uljepšati dan."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali