VIRUSI GA OBOŽAVAJU: / Evo zašto je važno istražiti kako se herpes ponaša u svemiru

NASA trenutačno financira istraživanje o učincima herpesa u svemiru. Iako na prvi pogled to djeluje pomalo čudno, postoje dobri razlozi za to.

31.1.2016.
12:40
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već je dobro poznato kako se reaktivacija uspavanih virusa u našem organizmu poveća tijekom svemirskog leta.

U namjeri da bolje razumije rizike koje ti i takvi virusi predstavljaju za astronautovo zdravlje, kao i da bi otkrila nove podatke u vezi stope mutacija tzv. upornih virusa poput herpesa u stresnom okolišu, svemirska je agencija odobrila financijska sredstva u ukupnoj vrijednosti od oko 80.000 dolara (560.000 kuna) znanstvenicima Floridskog sveučilišta.

Projekt je nazvan "Učinak svemirskog leta na stabilnost i trajnost genoma virusa herpesa".

Savršeni laboratorij

"Činjenica kako svemirski letovi povećavaju frekventnost i trajanje reaktivacije virusa herpesa pokazuje da je takav biološki okoliš idealan za proučavanje reaktivacije i mutacije takvih virusa", NASA objašnjava kako je pronašla savršeni laboratorij.

Herpes, u svim svojim oblicima, jedan je od najčeščih virusa koji prate ljude cijeli život. Istraživanje će se koncentrirati na četiri različita tipa virusa, uključujući oralni herpes, ali i one koji prouzrokuju vodene kozice i herpes zoster.

Koristeći analizu koja traži varijacije u slijedovima gena u slini i urinu astronauta uzetima prije, tijekom i nakon leta, proučavat će se viralna raznolikost i promjene u stopama mutacije.

"Ukratko, predloženo je istraživanje jedinstvena prilika da provjerimo utjecaj svemirskog leta na stopu mutacija i raznolikosti među virusima koji se nalaze u ljudima te procijenimo potencijalni rizik virusnih mutacija koje se akumuliraju tijekom dugotrajnih misija", izjavila je NASA, objašnjavajući da bi se zbog ubrzane mutacije, astronauti mogli vratiti na Zemlju s potpuno različitim vrstama virusa nakon duljeg boravka u svemiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali