VIDEO: / Zamrzavaju mozak i obećavaju vječni život

shimmer fallback

U metalnim spremnicima punih tekućeg dušika ruski znanstvenici već su spremili četiri cijela tijela i osam ljudskih glava.

1.7.2010.
13:59
Play logo

"Ne bih želio umrijeti, ni za godinu, ni za milijun godina... To bi mi odgovaralo," kaže Innokenty Osadchy, 35-godišnji bankar iz Rusije, koji se nada da je uz pomoć znanosti i novca pronašao spas od smrti. Za proces zamrzavanja mozga, koji bi se u tom stanju održavao dok tehnologija budućnosti ne omogući vraćanje u život transplantacijom u novo tijelo, spreman je platiti pravo bogatstvo.

Ne zamara se pitanjima čije bi tijelo uzeo i je li tako nešto uopće moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bih trebao umrijeti za par desetljeća? Ne vidim u tome nikakvu logiku. A ovako to neće biti drugi život nego nastavak ovog", rekao je Osadchy novinarima AFP-a.

Osadchy i 30 drugih bogatih klijenta ruske krioničke tvrtke KrioRus, prve izvan SAD-a koja djeluje od 2005., vjeruju da mozak radi poput kompjutorskog hard-drivea te da se njegov sadržaj može smrznuti i čuvati za budućnost. Tu ideju potiču iz KrioRusa, a njihova predstavnica Danila Medvedov kaže: "Znamo da je osobnost u mozgu. Tako da zamrzavanje starog tijela nije potrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krionika – zamrzavanje ljudi zbog eventualne koristi u budućnosti – ilegalna je u Francuskoj i u velikom broju drugih zemalja, no ne i u Rusiji i SAD-u. Tako su u KrioRusu u metalnim spremnicima punim tekućeg dušika već spremili četiri cijela tijela i osam ljudskih glava. Neki se čuvaju u domovima rođaka, dok je većina u tvrtkinom spremniku.

Play logo

Ugledni ruski znanstvenici, uključujući i Valentina Grishenka, koji je nekad radio u sovjetskom institutu za krioniku, smatraju da je riječ o čistoj prijevari jer se zamrznuto tkivo ne može vratiti u život. Danas ovo nije moguće ni s organima nego isključivo na staničnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zamrzavanje mozga tvrtka naplaćuje 10.000 USD, a za cijelo tijelo 30.000 USD – unaprijed, naravno.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo