VELIKA POBJEDA ELONA MUSKA: / NASA izabrala SpaceX za slanje prvih astronauta na Mjesec nakon skoro 50 godina

Image

SpaceX je pobijedio Blue Origin Jeffa Bezosa i Dynetics i bit će jedini dobavljač sustava, što je iznenađujuća odluka jer je NASA inače birala više tvrtki u slučaju da jedna bude neuspješna

17.4.2021.
13:51
VOYO logo

NASA je odabrala SpaceX za slanje prvih astronauta na površinu Mjeseca od 1972. godine, objavila je agencija u petak što je velika pobjeda tvrtke Elona Muska.

Ugovor, vrijedan 2,9 milijardi dolara, uključuje prototip svemirske letjelice Starship koja se testira u pogonu SpaceX-a na jugu Teksasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam vrlo uzbuđena i svi smo vrlo uzbuđeni što možemo objaviti da smo nagradili SpaceX da nastavi s razvojem našeg integriranog sustava slijetanja ljudi", rekla je Lisa Watson-Morgan, voditeljica NASA-inog programa za slijetanje ljudi.

Image
KORAK PO KORAK DO USPJEHA: /

I treća raketa tvrtke SpaceX eksplodirala nakon leta. Uspješno je sletjela, ali...

Image
KORAK PO KORAK DO USPJEHA: /

I treća raketa tvrtke SpaceX eksplodirala nakon leta. Uspješno je sletjela, ali...

Muskova tvrtka je NASA-in partner iz privatnog sektora kojem se najviše vjeruje

SpaceX je pobijedio Blue Origin Jeffa Bezosa i Dynetics i bit će jedini dobavljač sustava, što je iznenađujuća odluka jer je NASA inače birala više tvrtki u slučaju da jedna bude neuspješna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

April 29, 2020, Austin, TX, USA: Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during a South by Southwest 2018 session in Austin.,Image: 515997828, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Industrijski analitičari kažu da se tom odlukom istaknulo da je tvrtka, koju je Musk osnovao 2002. godine s ciljem kolonizacije Marsa, NASA-in partner iz privatnog sektora kojemu se najviše vjeruje.

SpaceX je prošle godine postala prva privatna tvrtka koja je uspješno poslala posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica astronauta u kapsuli Orion

U svojoj ponudi za slijetanje na Mjesec, SpaceX je predstavio svemirsku letjelicu za višekratnu upotrebu, koja je dizajnirana za prijevoz velikih posada i tereta za svemirska putovanja te za slijetanje uspravno i na Zemlju i na druga nebeska tijela.

Image

In this image released by NASA, (L-R) Japan Aerospace Exploration Agency astronaut Akihiko Hoshide, NASA astronaut Shane Kimbrough, NASA astronaut Megan McArthur and European Space Agency astronaut Thomas Pesquet pose for a photo after arriving at the Launch and Landing Facility at NASA’s Kennedy Space Center ahead of SpaceX’s Crew-2 mission, on April 16, 2021, in Florida. NASA’s SpaceX Crew-2 mission is the second crew rotation mission of the SpaceX Crew Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket to the International Space Station as part of the agency’s Commercial Crew Program. The mission is scheduled to launch on April 22.,Image: 606017861, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA / Aubrey Gemignani" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Prototipi rakete testiraju se u pogonu tvrtke u južnom Teksasu, ali su dosad eksplodirale sve četiri testirane verzije. Unutar programa Artemis za povratak ljudi na Mjesec, NASA želi raketom Space Launch System lansirati četvoricu astronauta u kapsuli Orion, koja će potom pristati na lunarnu svemirsku stanicu Gateway.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana na Mjesecu

Starship će pričekati primanje dva člana posade za finalni dio putovanja prema površini Mjeseca.

Ideja je da Gateway bude posrednik, no za početnu misiju Orion bi mogao izravno pristati uz Starship, rekla je Watson-Morgan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astronauti bi potom trebali provesti cijeli tjedan na Mjesecu prije ukrcavanja na Starship i povratak u mjesečevu orbitu, a zatim bi se Orionom vratili na Zemlju.

Plan za lunarnu stanicu

SpaceX planira još kombinirati svemirski brod Starship s vlastitom raketom Super Heavy, kako bi napravio kombinirani brod visine 120 metara i najmoćnije lansirno vozilo ikad raspoređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovječanstvo je posljednji put kročilo na Mjesec 1972. godine kroz program Apollo. NASA se želi vratiti i uspostaviti održivu prisutnost, dovršiti lunarnu svemirsku stanicu, a sve kako bi testirala nove tehnologije koje će otvoriti put misiji s posadom na Mars.

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence izazvao je 2019. godine NASA-u da pošalje prvu ženu te muškarca na Mjesec do 2024., ali će taj vremenski okvir vjerojatno ublažiti predsjednik Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo