Vegetarijanci i zaštitari okoliša često znaju navoditi da je stočarstvo veliki izvor štetnih stakleničkih plinova, posebno metana koji je štetniji od ugljikdioksida, te da je odustajanje od jedenja mesa dobro za Zemlju.
No istraživanje s britanskog Sveučilišta Cranfield ukazuje da vegetarijanstvo povećava potrebu za uvozom namirnica poput tofua i Quorna što povećava potrebu za oranicama i krčenje šuma.
Osim toga sama proizvodnja ovih zamjena za meso može zahtijevati veliku potrošnju energiju, a same namirnice se konzumiraju kad su već vrlo prerađene, ukazuje se u studiji koju je naručila grupa za zaštitu prirode WWF.
Donal Murphy-Bokern, jedan od autora izvještaja rekao je: "Za neke ljude tofu i zamjene za meso simboliziraju ekološku osviještenost no oni ne moraju nužno biti ekološki prihvatljivije namirnice. Jedete li, umjesto mesa, više kruha, tjestenine i krumpira učinit ćete daleko više za ekologiju nego ako posegnete za tofuom."
Liz O'Neill iz britanskog društva za vegetarijanstvo odgovorila je: "Podaci izneseni u ovom izvještaju temelje se na upitnoj pretpostavci o tome kako vegetarijanci balansiraju svoju prehranu i kako bi prehrambena industrija mogla reagirati na veću potražnju." "Ukoliko putem vegetarijanstva želite smanjiti svoj štetni utjecaj na okoliš onda sasvim je očito nije najmudrije preći na konzumaciju vrlo prerađenih namirnica. No ovo ne umanjuje činjenicu da uzgoj stoke uzrokuje ogromne štete i da je prelazak na prehranu koja se temelji na biljkama dobro za životinje, zdravlje ljudi i okoliš", dodala je.
Glasnogovornik WWF-a izjavio je da ne treba zaboraviti da se prilikom uzgoja stoke stvara velika količina metana te dodao: "WWF zagovara uravnoteženu ishranu - uravnoteženu i za zdravlje i za okoliš. Prehrana bi, s obzirom na utjecaj metana na klimatske promjene, trebala uključivati manje mesa i mliječnih proizvoda nego ih trenutno konzumiramo. Međutim, nema potrebe da svi postanu vegetarijanci."