NOVI CHAT GPT / Umjetna inteligencija koja će pregaziti i Google predstavlja 'eksponencijalno moćniji' model

Image
Izvor: Profimedia

Multimodalni LLM je sposoban crpiti informacije iz raznih vrsta izvora. To bi moglo otvoriti mogućnost preuzimanja informacija iz videozapisa i slika koje pronađe na internetu

11.3.2023.
10:56
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

GPT-4, dugo očekivani novi veliki jezični AI model OpenAI-ja, proizvođača ChatGPT-a, mogao bi biti objavljen sljedeći tjedan prema riječima tehničkog direktora Microsofta u Njemačkoj. Model će vjerojatno biti eksponencijalno moćniji od svog prethodnika, otvarajući nove poslovne prilike korištenja za generativni AI.

Microsoft je partner OpenAI-ja od 2019. kada je u kompaniju uložio milijardu dolara, a u siječnju je povećao svoj udio za nekoliko milijardi dolara u laboratoriju umjetne inteligencije, nakon uspjeha ChatGPT-a, chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom koji je  posljednjih mjeseci osvojio internet. Toliko da mnogi pretpostavljaju kako bi mogao pregaziti Google.

Image
ZAŠTO NAS UMJETNA INTELIGENCIJA TOLIKO PLAŠI? /

Postoje dvije teorije koje nam tjeraju strah u kosti

Image
ZAŠTO NAS UMJETNA INTELIGENCIJA TOLIKO PLAŠI? /

Postoje dvije teorije koje nam tjeraju strah u kosti

Glasine o GPT-4 i njegovim mogućnostima kruže već neko vrijeme, iako je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman pokušao umanjiti ono što bi sustav mogao učiniti u intervjuu ranije ove godine, kada je rekao da će vjerojatno “ostaviti ljude razočarane ”.

GPT-4 će biti objavljen sljedeći tjedan?

Govoreći na događaju u Njemačkoj, Andreas Braun, tehnički direktor Microsofta Njemačka, rekao je da je dolazak sustava neizbježan. "Predstavit ćemo GPT-4 sljedeći tjedan, tamo ćemo imati multimodalne modele koji će nuditi potpuno različite mogućnosti - na primjer video zapise", rekao je Braun u komentarima koje je prvi objavio njemački medij Heise.

Multimodalni LLM je sposoban crpiti informacije iz raznih vrsta izvora. To bi moglo otvoriti mogućnost preuzimanja informacija iz videozapisa i slika koje pronađe na internetu. GPT-3.5, OpenAI-jev trenutni LLM, temelji se isključivo na tekstu. Sam Microsoft već je eksperimentirao s multimodalnim AI modelima, a ranije ovog mjeseca objavio je detalje o Kosmos-1, modelu koji može crpiti podatke iz teksta i slika. Tech Monitor je kontaktirao OpenAI za komentar.

Popularnost ne pokazuje znakove da bi mogla pasti

U međuvremenu, popularnost OpenAI-jevih postojećih proizvoda ne pokazuje znakove usporavanja, a jučer je objavljeno da je ChatGPT dostupan na Microsoftovoj Azure cloud platformi.

MSFT je ranije ove godine pokrenuo prošireni paket AI alata, Azure OpenAI Service, i tada je rekao da će ChatGPT biti dodan kasnije. Sada je dostupan u načinu pregleda.

„Razvojni programeri mogu integrirati prilagođena iskustva pokretana umjetnom inteligencijom izravno u svoje vlastite aplikacije, uključujući poboljšanje postojećih botova za rješavanje neočekivanih pitanja, rekapituliranje razgovora u pozivnom centru kako bi se omogućila brža rješenja korisničke podrške, stvaranje nove kopije oglasa s personaliziranim ponudama, automatizacija obrade zahtjeva i više, “, rekao je Eric Boyd, korporativni potpredsjednik za AI platforme u Microsoftu.

Korisnici Azurea već mogu pristupiti nizu drugih OpenAI usluga, uključujući Dall-E 2 kreator slika i Codex, automatski generator koda za programere softvera. Ranije ovog tjedna, Microsoft je također najavio da će svoje Dynamics 365 CRM i ERP sustave temeljene na oblaku ugraditi u umjetnu inteligenciju iz OpenAI-ja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču