Genijalan um kojem nisu priznata mnoga otkrića

shimmer fallback

Danas, 7. siječnja obilježava se 70 godina od smrti Nikole Tesle, genijalca rođenog u malom ličkom mjestu Smiljanu, jedinog znanstvenika 20.

7.1.2013.
8:19
Play logo

Tesla je nizom izuma na području električne energije ostavio nevjerojatan trag u svjetskoj znanosti, a poznati hrvatski fizičar Vladimir Paar ističe da je imao i niz drugih velikih otkrića koja su ostala nepriznata, "a to su otkrića iz fizike".

Marconi plagirao Teslinu ideju i dobio Nobela

Npr. rendgenske zrake i njihovu primjenu u medicini Tesla je otkrio godinu dana prije priznatog izumitelja Röndgena, koji je dobio Nobelovu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, svaki put kad se služimo mobitelom ili računalom trebali bismo se prisjetiti Tesle. "Jer čipovi, odnosno mikroelektronika, rade na tri osnovna sklopa, a temeljni je otkrio Nikola Tesla", napominje Paar.

Žarulja koja se pripisuje Edisonu, uvelike je i rad našeg genijalca. Kao i radio, za što je plagiravši Teslu Nobelovu nagradu dobio Marconi. Tesla ga je za to tužio Vrhovnom sudu SAD-a, koji je i presudio u njegovu korist, ali tek nakon pola stoljeća.

Mogao biti milijarder, a umro u siromaštvu

Ipak, ono što je obilježilo Teslu ostalo je i kao njegovo najveće dostignuće: konstrukcija niza uređaja koji se temelje na primjeni izmjenične struje. "Električki generatori, elektromotori, dakle to obrtno magnetsko polje, dakle jedan fizikalni element koji je uveo u elektrotehniku, koji je omogućio nevjerojatni napredak i ekonomičnu primjenu elektrotehničkih uređaja", objašnjava Paar. Upravo je hidrocentrala na Niagari trajni spomenik tom dostignuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

S druge strane, u privatnom životu Tesla je bio čudak, izbjegavao je žene, a govori se da je cijeli život proveo u celibatu. Umro je u siromaštvu u stanu u New Yorku 7. siječnja 1943. godine, iako je mogao biti milijarder, što je tada priznao i gradonačelnik New Yorka Fiorello La Guardia na Teslinom pogrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I on ga je predstavio kao čovjeka koji je, samo da je htio, mogao biti najbogatiji čovjek na svijetu, samo da je htio. Jer on za svoje tehničke izume koje je patentirao nije izvukao novce koje je mogao", zaključio je Paar.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo