Otkriće je dio Operacije skeniranja piramida, projekt koji je već koristio "kozmičke zrake" i dronove kako bi analizirao piramide, a u njemu sudjelju znanstvenici iz Egipta, Francuske, Japana i Kanade, pod vodstvom egipatskog Ministarstva za starine.

Plan je otkriti nove grobnice i skrivene odaje, a projekt koristi tehnologiju termičkog skeniranja piramida koja je pronašla misteriozne toplinske točke. Na donjem dijelu Keopsove, ili Velike piramide pronašli su područje na kojem je temperaturna razlika između susjednih kamenih blokova puno veće nego što je moguće u slučaju dva susjedna kamena bloka napravljena od vapnenca različite kvalitete.

S obzirom da zrak ne drži toplinu onoliko dobro i dugo kao pijesak ili kamen, razlika u temperaturi mogla bi biti znak da se radi o skrivenoj prostoriji. Ali istraživački tim još nije siguran što to točno je. Mogla bi biti grobnica, šupljina, prolaz ili jednostavno samo napuklina u kamenu.

Puno je hipoteza i pretpostavki

Egipatsko Ministarstvo starina dalo je izjavu kako su znanstvenici "zaključili da postoji nekoliko termičkih anomalija koje su primjećene na svim spomenicima tijekom faza zagrijavanja i hlađenja", to jest, promatranja vršenih tijekom izlaska Sunca, kada se građevine zagrijavaju, i zalaska Sunca, kada gube toplnu.

"Kako bi se objasnile te anomalije, moguće je postaviti puno hipoteza i pretpostavki, poput prisutnosti praznina ispod površine, unutarnjih zračnih strujanja i slično", navedeno je u izjavi.

Smatra se da su te tri piramide u Gizi sagrađene između 2613. i 2494. godine prije Krista. Keopsova piramida, u kojoj je pronađena i najveća termička anomalija, najveći je i najstariji od tih spomenika, a sagrađena je za faraona Kufua (čije je ime na starogrčkom Keops)

"Kufu će nam danas ponuditi jednu od svojih tajni", rekao je Mamduh al-Damati, egipatski ministar starina.

Operacija skeniranja piramida počela je 25. listopada i očekuje se da će trajati do kraja 2016. Sljedeći je korak dugoročno infracrveno skeniranje piramida.