Diljem Amerike drveća jabuke misteriozno odumiru, a znanstvenici ne znaju zbog čega, piše Science Alert. Počinje na jednoj grani, listovi rastu mali i počinju se kovrčati, zadobivajući blijedo žutu ili crvenkastu boju, a za nekoliko tjedana još jedno stablo jabuke je mrtvo. Međutim, tu nije kraj, jer susjedna stabla u voćnjaku često počinju pokazivati iste simptome koji mogu početi na samo jednoj grani.
Ova neobična bolest naziva se "brzo propadanje jabuke" (Rapid Apple Decline) ili "naglo propadanje jabuke (Sudden Apple Decline). Dok su slične pojave koje pogađaju stabla jabuke zabilježene u SAD-u i drugdje još od 1980-ih godina, najnovije i najozbiljnije izbijanje infekcije, ako je o tome riječ, prvi put je uočeno 2013. godine. Tada je biljna patologica Kari Peter s Pennsylvanijskog državnog sveučilišta naišla na nešto "neuobičajeno" u jednom od svojih voćnjaka, što je neobjašnjivo uzrokovalo masovno odumiranje stabala jabuke.
U pokušaju da zaustave širenje onoga što je ubijalo drveće, znanstvenici su koristili niz kemikalija. No, ništa od toga nije funkcioniralo, a simptomi nisu odgovarali ni jednom poznatom patogenu koji utječe na stablo. Uskoro su drugi voćnjaci u Pennsylvaniji prijavljivali istu stvar. Od tada, "brzo propadanje jabuke" pojavilo se na područjima proizvodnje jabuka u središnjim, sjeveroistočnim i sjeverozapadnim dijelovima SAD-a, kao i u Kanadi.
Propadaju bez ikakvog razloga
Navodno, do 80 posto voćnjaka u Sjevernoj Karolini može pokazivati simptome te smrtonosne bolesti. "Redovi drveća propadaju, bez, kako se čini, ikakvog razloga", rekla je Kari Peter za Science. Ono što čini problem tako zbunjujućim je to što se ne čini da je vezan za bilo koji čimbenik. Ponekad se stanje širi s jednog stabla na susjedna, ali ne uvijek. Ponekad drveće izgleda kao da ima smrtonosne simptome, ali ispada da su dobro.
Peter je rekla da je za dokazivanje patogenosti potrebno drveće samo s virusom te vidjeti stvara li simptome. Još uvijek ne znaju je li virus endemičan i je li poremećaj uzrokovan drugim stresorima stabla.
U radu objavljenom ovog mjeseca, biljni patolog Awais Khan sa Sveučilišta Cornell vodio je tim koji je istraživao ishranu tla i vremenske uvjete u voćnjacima pogođenim "brzim propadanjem jabuka". Istraživanje je nastojalo utvrditi kako virusi, gljivice i bakterijske zajednice mogu biti povezane s poremećajem. Na kraju, studija je jedino mogla sugerirati da bi stres vremena i ograničen pristup vodi u voćnjacima hipotetički mogli učiniti stabla jabuka osjetljivijima na nešto, piše Science Alert.
"Nismo pronašli statistički značajne razlike u profilima tla i vremena zdravih i bolesnih stabala", zaključuju autori. "Isto tako, ni jedna gljivica ni virus nisu bili povezani sa simptomatičnim stablima." Khan kaže da postoji potreba za širim i detaljnijim studijama o "brzom propadanju jabuka" i onome što bi moglo uzrokovati to stanje.
Virus ili bube?
U odvojenoj studiji prošle godine istraživači iz USDA identificirali su četiri virusa, uključujući novu vrstu luteovirusa, koji su povezani sa sindromom, iako Khan i njegov tim u ovom trenutku tvrde da ti virusi nisu uzročni čimbenici. Drugi su sugerirali kako možda bube donose bolest na drveće. No, opet, nije jasno jesu li kukci ti koji su uzrokovali bolest drveća ili su jednostavno privučeni bolesnim stablima.
Budući da su u SAD-u jabuke najkonzumiranije voće, znanstvenici se bore protiv vremena kako bi riješili ovu smrtonosnu tajnu. "To bi moglo biti kompliciranije nego samo patogen ili kukac", rekla je Peter i dodala kako se nada da je u krivu, no kako misli da će svjedočiti novom valu.