SAVRŠENA DROGA: / Na pragu smo novog lijeka protiv bolova koji je sigurniji od morfija i ne stvara ovisnost

Morfij bi konačno mogao biti izbačen iz upotrebe zahvaljujući novom lijeku protiv bolova koji je sigurniji, tvrde znanstvenici.

21.8.2016.
9:20
Thinkstock, kunchit2512
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživači su proveli desetljeća tražeći sigurnij lijek koji ne izaziva ovisnost i koji bi bio alternativa potencijalnom smrtonosnom opijumu.

Unatoč svim opasnostima koje morfij ima do sada nije otkriven niti jedan lijek koji je toliko učinkovit u suzbijanju boli, piše Science Alert.

Ovog je tjednaobjavljena je nova studija u kojoj se navodi kako je pronađen sastojak koji bi mogao imati isti učinak bez smrtonosnih posljedica i opasnosti predoziranja.

Čarobni PZM21

Tim sa Sveučilišta California u San Franciscu otkrio je da PZM21 efektno blokira bol tako što se zakači za isti molekularni receptorni prekidač koji je meta morfija. Za razliku od morfija, nema smrtonosnih učinaka pogotovo kada se uzme u većim dozama.

Znanstvenici vjeruju da lijek ne stvara ovisnost što je veliki problem s morfijem i drugim opioidnim lijekovima. Ukoliko dalje istraživanje bude uspješno milijuni ljudi bi bili spašeni od ovisnosti i drugih negativnih posljedica.

Morfij je proizveden u 19. stoljeću i revolucionarizirao je medicinu i operacije s izvanrednom sposobnošću ublažavanja boli. Problem je što se mora upotrebljavati s velikim oprezom i vrlo lako može usmrtiti pacijenta ako se prekorači doza.

Tim iz Kalifornije do sada je napravio četiri trilijuna virtualnih pokusa kao i eksperimente na miševima, ali i na 23 osobe. Istaknuli su kako je potrebno još istraživanja da bi se potvrdilo da je lijek siguran za ljude i da zaista ne izaziva ovisnost.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali