Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Znanost /

Razvijena tehnika čuvanja cjepiva u šećeru

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Grupa britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Oxfordu i iz kompanije Nova Bio-Pharma Technologies tehniku je razvila tako što je pomiješala cjepivo protiv adenovirusa s tekućinom zaslađenom saharozom i trehalozom, prenose mediji.

Ta smjesa se, kada su je znanstvenici ostavili da se suši, pretvorila u sirup koji je na površini postao krut (kao membrana).

Čvrsta zaslađena smjesa je potom zatvorena u mali plastični spremnik koji se može staviti u injekciju kod davanja, tako da iz njega izlazi svježe cjepivo probijanjem šecerne membrane.

Tako spremljena cjepiva, mogu stajati četiri do šest mjeseci na temperaturi od 45 stupnjeva, a da se ne pokvare, kao i više od godinu dana na 37 stupnjeva Celzija.

Radi se o veoma važnom otkriću, jer diljem svijeta na tisuće djece umire svaki dan od neke od zaraznih bolesti koje su mogle biti izbjegnute da je do djeteta moglo doći odgovarajuće cjepivo.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike