Razvijena tehnika čuvanja cjepiva u šećeru

22.2.2010.
14:24
VOYO logo

Grupa britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Oxfordu i iz kompanije Nova Bio-Pharma Technologies tehniku je razvila tako što je pomiješala cjepivo protiv adenovirusa s tekućinom zaslađenom saharozom i trehalozom, prenose mediji.

Ta smjesa se, kada su je znanstvenici ostavili da se suši, pretvorila u sirup koji je na površini postao krut (kao membrana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsta zaslađena smjesa je potom zatvorena u mali plastični spremnik koji se može staviti u injekciju kod davanja, tako da iz njega izlazi svježe cjepivo probijanjem šecerne membrane.

Tako spremljena cjepiva, mogu stajati četiri do šest mjeseci na temperaturi od 45 stupnjeva, a da se ne pokvare, kao i više od godinu dana na 37 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o veoma važnom otkriću, jer diljem svijeta na tisuće djece umire svaki dan od neke od zaraznih bolesti koje su mogle biti izbjegnute da je do djeteta moglo doći odgovarajuće cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo