Grupa britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Oxfordu i iz kompanije Nova Bio-Pharma Technologies tehniku je razvila tako što je pomiješala cjepivo protiv adenovirusa s tekućinom zaslađenom saharozom i trehalozom, prenose mediji.
Ta smjesa se, kada su je znanstvenici ostavili da se suši, pretvorila u sirup koji je na površini postao krut (kao membrana).
Čvrsta zaslađena smjesa je potom zatvorena u mali plastični spremnik koji se može staviti u injekciju kod davanja, tako da iz njega izlazi svježe cjepivo probijanjem šecerne membrane.
Tako spremljena cjepiva, mogu stajati četiri do šest mjeseci na temperaturi od 45 stupnjeva, a da se ne pokvare, kao i više od godinu dana na 37 stupnjeva Celzija.
Radi se o veoma važnom otkriću, jer diljem svijeta na tisuće djece umire svaki dan od neke od zaraznih bolesti koje su mogle biti izbjegnute da je do djeteta moglo doći odgovarajuće cjepivo.