RANO UČENJE: / Bebe se sjećaju jezika svog rođenja, čak i ako ga nikada nisu govorile

Image
Foto: Thinkstock, Wavebreakmedia Ltd

Istraživanje je pokazalo kako se bebe sjećaju jezika kojeg su slušale u vrijeme rođenja, čak i ako su zatim odgajane da govore neki sasvim drugi jezik.

23.1.2017.
22:18
Thinkstock, Wavebreakmedia Ltd
Play logo

Nova studija navodi kako je kako se učenje jezika možda podsvjesno zaključa u umu tijekom prvih šest mjeseci nakon rođenja, zbog čega ga je jednostavnije kasnije u životu ponovo naučiti, posebno kada je u pitanju izgovor, piše Science Alert.

Tim koji se bavio istraživanjem kaže kako su to dobre vijesti za osobe koje su usvojene u neku drugu državu, a žele ponovo doći u kontakt s materinjim jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASMIJTE IH: /

Vesele bebe brže uče

Image
NASMIJTE IH: /

Vesele bebe brže uče

Ne pamtimo riječi, već uzorke

"Čak i u najranijim mjesecima života upijamo korisno znanje jezika", rekla je jedna od znanstvenica, Mirjam Broersma iz Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj.

"Ono što sačuvamo u vezi jezika našeg rođenja apstraktno je znanje o tome kakvi su uzorci mogući, a ne, recimo, riječi."

Dok su već i ranija istraživanja pokazala kako bebe mogu pokupiti neke jezične uzorke dok su još u maternici, kao i na samom početku svog života, cilj ovog novog istraživanja je shvatiti koliko se onoga što je naučeno može ponovo vratiti ako bebe nisu nastavile učiti taj jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezični eksperiment

shimmer fallback
shimmer fallback

Kako bi to otkrili, znanstvenici su pozvali 29 osoba rođenih u Koreji koje su govorile nizozemski i 29 domaćih govornika nizozemskog jezika. Od svih su zatražili da identificiraju i reproduciraju tri korejska suglasnika nakon dva tjedna učenja. Nizozemci rođeni u Koreji nisu više imali nikakvog svjesnog znanja o korejskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabrani su zvukovi koji su bili posebno različiti od bilo čega u nizozemskom jeziku, a rezultate su ocjenjivali ljudi kojima je korejski bio materinji jezik.

Sudionici rođeni u Koreji pokazali su znatno veće poboljšanje u svome izgovoru tijekom dva tjedna u odnosu na one rođene u Nizozemskoj. I već su od samoga početka bolje izgovarali korejske zvukove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, izgleda da im je nešto ostalo od njihovih najranijih mjeseci života, iako su svi sudionici odgojeni u Nizozemskoj te govorili samo Nizozemski.

"Jedno od najzanimljivijih otkrića je da nije bilo nikakve razlike u rezultatima učenja između sudionika rođenih u Koreji koji su usvojeni dok im je bilo manje od šest mjeseci te onih usvojenih nakon što su bili stariji od 17 mjeseci", kaže Broersma, a po tome ispada da puno toga naučimo u prvih pola godine života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način na koji male bebe brzo uče jezike stvarno je fascinantan, ali ujedno i težak za učenje, jer baš i nije moguće organizirati panel beba koje bi govorile o svojim iskustvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo