TAJNE NOĆNOG NEBA / Raketa na kursu sudara s Mjesecom, astronomi iznenađeni: 'Trebao sam primijetiti neke čudne stvari'

Image
Izvor: Profimedia

Astronomi kažu da pogreška oko objekta koji bi trebao udariti u površinu Mjeseca u ožujku naglašava poteškoće u praćenju dubokog svemira

15.2.2022.
20:30
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stručnjaci za astronomiju tvrde da su izvorno pogrešno protumačili tajne noćnog neba: pokazalo se da je raketu za koju se očekuje da će se srušiti na Mjesec početkom ožujka izgradila Kina, a ne SpaceX, piše The Guardian.

Raketa će doista udariti u površinu Mjeseca 4. ožujka, ali suprotno onome kako je najavljeno, raketu nije izgradila tvrtka Elona Muska, već Peking, sada kažu stručnjaci.

Raketa je navodno 2014-065B, pojačivač za Chang’e 5-T1, lansiran 2014. kao dio programa kineske svemirske agencije za istraživanje Mjeseca.

Isprika za pogrešku

Iznenađujuću objavu otkrio je astronom Bill Gray, koji je prvi identificirao budući udar, a prošlog vikenda je priznao svoju pogrešku.

"Ova (iskrena pogreška) samo naglašava problem s nedostatkom pravilnog praćenja ovih objekata u dubokom svemiru", tvitao je astronom Jonathan McDowell, koji se zalaže za veću regulaciju svemirskog otpada.

“Objekt je imao svjetlinu otprilike kakvu bismo očekivali, a pojavio se u očekivano vrijeme i kretao se u razumnoj orbiti”, napisao je u objavi. No, "gledajući unatrag, trebao sam primijetiti neke čudne stvari" o njegovoj orbiti, dodao je.

NASA je krajem siječnja rekla da će promatrati krater koji će nastati eksplozijom ovog objekta, zahvaljujući sondi koja kruži oko Mjeseca, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Agencija je događaj nazvala "uzbudljivom istraživačkom prilikom".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču