PRIJETI LI KATAKLIZMA I NAMA? / Najmasovnije izumiranje života dogodilo se zbog fenomena koji nam prijeti i danas

Image
Foto: AFP / NASA

Istraživanje paleooceanografa pokazalo je kako je porast temperature za 10 Celzijevih stupnjeva doveo do najvećeg masovnog izumiranja u povijesti Zemlje

9.12.2018.
17:53
AFP / NASA
VOYO logo

Ubrzano globalno zatopljenje uzrokovalo je najveći događaj masovnog izumiranja u povijesti planete u kojem je došlo do izumiranja velike većine morskih i kopnenih životinja, tvrde znanstvenici, piše The Guardian.

Image
TRUMP OPET ŠOKIRAO SVIJET KOMENTAROM O GLOBALNOM ZATOPLJENJU: /

'Toplo se odjenite...'

Image
TRUMP OPET ŠOKIRAO SVIJET KOMENTAROM O GLOBALNOM ZATOPLJENJU: /

'Toplo se odjenite...'

Veće uništenje od izumiranja dinosaura

Događaj poznat kao 'Veliko umiranje' dogodilo se prije 252 milijuna godina i označio je kraj geološkog perioda perme. Istraživanje sedimenta i fosila pokazalo je kako je to bio događaj najvećeg izumiranja na Zemlji, veće i od izumiranja dinosaura koje se dogodilo prije 65 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u tom događaju nestalo je 96% svih morskih životinja dok je izginulo više od dvije trećine svih kopnenih životinja. Kataklizma je bila tolika da je nestalo većina drveća, insekata, biljaka, guštera pa čak i mikroba.

Porast temperature

Znanstvenici su imali brojne teorije o mogućem uzroku, ali američki znanstvenici tvrde kako je razlog masovnog izumiranja bio porast temperature zemlje upozoravajući kako će globalno zatopljenje koje se danas događa imati stravične posljedice na život na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio značajan događaj. U posljednjih pola milijarde života na ovoj planeti, to je bilo najveće uništenje života," izjavio je oceanograf Curtis Deautsch koji je jedan od autora studije, zajedno sa svojim kolegom sa Sveučilišta Washington Justinom Pennom i znanstvenicima sa sveučilišta Standford Jonathanom Payneom i Erikom Sperlingom.

Krivac vulkanska aktivnost?

Prilikom svojeg istraživanja koristili su paleooceanske zapise kako bi napavili model koji analizira promjene u metabolizmu životinje, uvjetima oceana i klime, te kada su koristili model za oponašanje uvjeta krajem razdoblja Perm utvrdili su poklapanje s informacijama koje su imali o masovnom izumiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra se kako je zagrijavanje trajalo u vremenskom periodu od nekoliko stotina godina i da je došlo do zagrijavanja temperature Zemlje za 10 Celzijevih stupnjeva, što znači da su oceani izgubili 80 posto kisika, uzevši da su dijelovi oceana u potpunosti ostali bez kisika. Smatra se kako je to porasta temperature došlo zbog porasta emisije koju je potencijalno uzrokovala vulkanska aktivnost.

Milijuni godina za oporavak

"To bi bilo jako, jako grozno vrijeme za život. Pokazuje nam da kada se promjeni sastav oceana i klima, vrlo brzo možeš doći do točke kada vrste ne preživljavaju. Bile su potrebne milijune godina da se svijet oporavi od tog događaja, što je iz perspektive ljudskog života načelno vječno", smatra Jonathan Payne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo