Play ponuda

PREDIVNO ZA VIDJETI, A ISTOVREMENO DONOSI - SMRT PLANETA: / Ovako izgleda supermasivna crna rupa

Image
Foto: NASA/Jeremy Schnittman

Iz NASA-e ističu kako ovakve simulacije mogu pomoći u razumijevanju ekstremne fizike oko supermasivnih crnih rupa

1.10.2019.
19:27
NASA/Jeremy Schnittman
Play ponuda

NASA je tijekom svog Tjedna crnih rupa objavila novu vizualizaciju crne rupe, što se smatra impresivnim podvigom znanosti, zbog toga što je slika, po kojoj je vizualizacija stvorena, bila vrlo male rezolucije. Vizualizacija pokazuje ono što bismo mogli očekivati ​​na slikama visoke rezolucije aktivne akumulirajuće supermasivne crne rupe.

One se nalaze u središtima većine galaksija. Iako se ne zna kako su nastale, zna se da je njihova masa nekoliko milijuna, pa čak i milijardi puta veća od mase zvijezda. Također se zna da mogu kontrolirati stvaranje zvijezda, a kada se počnu hraniti njima, postaju najsvjetliji objekti u svemiru.

Image
MOŽE LI OVAJ RIJEDAK FENOMEN RIJEŠITI ASTRONOMSKU ZAGONETKU? /

Odgovor možda leži u sudaru crnih rupa

Image
MOŽE LI OVAJ RIJEDAK FENOMEN RIJEŠITI ASTRONOMSKU ZAGONETKU? /

Odgovor možda leži u sudaru crnih rupa

Što se sve vidi

Predložak za najnoviju grafiku je slika francuskog astrofizičara Jean-Pierrea Lumineta iz 1978. godine, koju je stvorio korištenjem računala IBM 7040 iz 1960-ih. Na oba se prikaza vidi crni krug, u kojem svjetlost, X-zrake ili radio-valovi više nisu toliko brzi da bi mogli pobjeći iz rupe. Preko toga prelazi nakupina materijala koji se vrti oko crne rupe, poput vode koja se slijeva u odvod, piše ScienceAlert.

Vidljiv je i fotonski prsten, oko horizonta crne rupe. Oko nje je vidljiva i svjetlost koja dolazi dijela akumulacijskog diska koji se nalazi iza crne rupe. No, ondje je gravitacija je toliko intenzivna da izvija prostor i vrijeme te put svjetlosti oko crne rupe. Vidljivo je i da je jedna strana crne rupe svjetlija od druge, jer se dio diska koji se kreće prema nama, pomiče brzinom blizu svjetlosne, što uzrokuje promjenu frekvencije valne duljine ili Dopplerov efekt. Strana koja ide u suprotnom smjeru je tamnija, jer njeno kretanje proizvodi suprotan učinak.

Shvaćanje suprotnih efekata

"Upravo je to snažna asimetrija prividne blistavosti. To je glavni potpis crne rupe, jedinog nebeskog objekta koji može dati unutarnjim područjima akrecijskog diska brzinu rotacije blizu brzinom svjetlosti i da izazove vrlo jak Doplerov efekt", napisao je Luminet u svome radu prošle godine.

Play ponuda
Play ponuda