Uočena velika greška: Solarne panele postavljamo potpuno krivo?!

Solarne ćelije, koje iz dana u dan posatju sve prihvatljivije rješenje i za obiteljske kuće, većinom se postavljaju na južnoj strani.

29.7.2014.
9:21

Ključ optimalne proizvodnje energije putem solarnih panela jest njihovo smještanje na zapadnu stranu, tvrde znanstvenici. Upravo će tako generirati najviše energije.

Krivi smjer

Tisuće ljudi širom sjeverne polutke potrošili su velike svote novaca kako bi na krovove kuća instalirali eco-friendly solarne sustave i pritom samo proizvodili energiju za svoje kućanstvo, no čini se da su ih postavili u potpunom krivom smjeru.

Ralph Gottshalg, profesor na Sveučilištu Loughborough u Velikoj Britaniji, jedan od vodećih stručnjaka na području solarne energije, ukazao je na tu kardinalnu pogrešku te pozvao na smještanje panela u smjeru istok-zapad jer upravo taj smjer omogućava najveću proizvodnju i najveći protok energije tijekom dana.

Njegove tvrdnje u suprotnosti su s onime što se dosad smatralo, a to je da su solarne ćelije najisplativije ako se nađu na južnoj strani.

Naime, u studiji provedenoj u Teksasu u studenom prošle godine dokazano je da solarni paneli na zapadu zapravo proizvedu više energije tijekom dana nego oni smješteni na jugu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali