NASA / treba i vašu pomoć u potrazi za 'prijetnjama cijeloj civilizaciji'

NASA je pojedincima, vladinim agencijama, međunarodnim partnerima i akademskoj zajednici objavila poziv u pomoć na pronalaženju 'svih asteroida koji su potencijalna prijetnja cijeloj civilizaciji'.

19.6.2013.
9:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka svemirska agencija prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji će proći pokraj Zemlje.

Površina potencijalno opasnih asteroida usporediva je sa svemirskom stijenom koja je, kako se pretpostavlja, prije 65 milijuna godina prouzročila nestanak dinosaura. Čak i manje svemirske stijene mogu biti opasne, i to bez obzira udare li u Zemlju. Naime, kiša meteorita, uzrokovana raspadom jednog meteora, koja je u veljači pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu, ozlijedila je gotovo tisuću osoba. Prema izjavama svjedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali raditi.

Planira se hvatanje asteroida

Cilj NASA-ine inicijative i poziva građanima je otkrivanje svih svemirskih objekata promjera većeg od 30 metara. Svemirska agencija NASA također najavljuje planove hvatanja malih asteroida, njihova preusmjeravanja u stabilnu orbitu te slanja ljudi da ih proučavaju već 2021. godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali