OVO STO POSTO NISTE ZNALI: / Planinski vrh koji je zapravo viši od Mount Everesta

Najviša planina na svijetu je Mt. Everest, je li tako? E pa nije. Znanstvenici tvrde kako je po jednom mjerenju najviši vrh na svijetu u stvari Mount Chimborazo u Ekvadoru, piše The New York Times.

17.5.2016.
9:45
Wikipedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neaktivni vulkan u Andama, vrh Chimborazo uzdiže se oko 6.248 metara iznad razine mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada mjerite od samog središta Zemlje.

Naš ugodno popunjeni planet

To je zato što Zemlja nije ravna, ali nije niti savršena kugla. Planet je spljošten na polovima i lagano izbočen oko struka (nismo li svi?), zbog čega je opseg oko 21 kilometar širi oko ekvatora. A Chimborazo je blizu ekvatora, dok se Everest nalazi na 28. stupnju sjeverne zemljopisne širine, gotovo jednu trećinu udaljenosti prema polu.

Mount Chimborazo je u indijanskoj narodnoj predaji prikazivan kao muškarac u olujnoj vezi sa nižom i aktivnijom ženskom pratiljom, vulkanom Tungurahuom, koji izbacuje pepeo što zatim pada po ledenim padinama Chimboraza.

Josefina Vásquez, arheologinja na Sveučilištu San Francisco u Quitu, rekla je kako je Chimborazo "obožavan još od predkolumbovskih vremena", te da je "još uvijek sveta planina gdje se smatra kako ste blizu Bogu."

Tijekom nedavnog uspinjanja kojim se proslavila 280. godišnjica misije iz 1736. godine pod vodstvom avanturista Charlesa Marie de La Condaminea, francuski su znanstvenici otkrili da je Chimborazo oko 5 metara niži nego što se prije mislilo, ali su ujedno potvrdili kako se radi o najvišem vrhu mjereno od samog središta Zemlje.

Stvar je u penjanju

A zašto je onda Everest pobrao svu slavu? Zbog penjanja.

Uspinjanje po Everestu tipično zahtijeva desetodnevno putovanje do baznog kampa, šest tjedana aklimatizacije, te sedam do devet dana penjanja do vrha. Penjanje na Chimborazo može s obaviti u oko dva tjedna, s danom do dva samog penjanja nakon aklimatizacije, tvrdi Todd Burleson, predsjednik planinarske tvrtke Alpine Ascents International.

"Ali nemojte me krivo shvatiti, ja ne potcjenjujem tu planinu", rekao je. "Radi se o sjajnom treningu za velike planine."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali