Oduševljenje među znanstvenicima, otkrili lijek koji donosi novu nadu

shimmer fallback
8.1.2015.
7:29
Play logo

Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e (skraćeni naziv za meticilin rezistentni Staphilococus aureus), kao i turberkuloze za što se danas koristi kombinacija lijekova koji često imaju štetne nuspojave.

Daje nadu

"Otkriće novoga sastojka obećava i daje nam nadu da ćemo s uspjeti uhvatiti u koštac s brojnim patogenim bakterijama", rekla je Kim Lewis, profesorica na američkom Northeastern University i suosnivačica tvrtke NovoBiotic Pharmaceuticals koja je patentirala teixobactin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lewis je surađivala sa znanstvenicima s njemačkog Sveučilišta u Bonnu i s jednom britanskom tvrtkom za lijekove, a informacija je objavljena u časopisu Nature.

Nova generacija lijekova

Njezina suradnica dr. Tanya Schneder objasnila je da teixobactin spada u novu generaciju lijekova koji uspijevaju uništiti bakteriju na način da potpuno razbiju njezine stanične stijenke što omogućuje prodor supstancije u bakteriju.

Play logo

Otpornost bakterija na antibiotike može biti njihova prirodna osobina ili je stječu tijekom razvoja - mutacijom vlastite DNK ili stjecanjem gena rezistencije od drugog izvora. One se razmnožavaju vrlo brzo zbog čega se i brzo prilagođavaju novim uvjetima i opasnostima, među kojima je antibiotik. Razvijaju obrambene mehanizme često mijenjajući i strukturu u vlastitoj stanici na koju se veže antibiotik. Superbakterije razvijaju rezistentnost na način da razbiju molekulu antibiotika i učine je bezopasnom ili promijene staničnu opnu tako da antibiotik više ne može prodrijeti u unutrašnjost stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su objavljene rezultate uz napomenu da će na kraju biti ključno istraživanje teixobactina na ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo