Play ponuda

Njemački satelit prijeti stanovnicima na Zemlji!

shimmer fallback

Njemačka svemirska agencija upozorava da bi njemački satelit ROSAT, težak oko tri tone mogao bi krajem godine pasti na Zemlju, a postoji mogućnost da pojedini komadi padnu na naseljena područja.

1.3.2011.
19:20
Play ponuda

Još nije poznato hoće li ostaci satelita pogoditi Zemlju ili će se potpuno spaliti prilikom prolaska kroz atmosferu pri temperaturi od 980 stupnjeva Celzijevih.

''Hoće li ostaci satelita ostati u komadu ovisi o kutu ulaska u atmosferu, a očekujemo da će se to dogoditi između listopada i prosinca'', izjavio je glasnogovornik DLR-a Andreas Schutz.

Satelit koji je lansiran 1990-te nosio je, za ono doba, najveći teleskop za detekciju rendgenskih zračenja u svemiru, a zbog velikog uspjeha misije i korisnih podatak koje davao, odlučeno je da mu se produži rok službe sa planiranih godinu i pol na deset godina.

''U početku misije lagano smo mogli upravljati sa satelitom, međutim od 17. prosinca 1999. zbog tehničkih problema nije više pod našom kontrolom. Ipak, naši proračuni daju jako male šanse za udar sa Zemljinom površinom, tek 0.0001 posto'', rekao je Schutz.

Trenutno, ROSAT kruži oko Zemlje na udaljenosti od 500 kilometara pod stalnim nadzorom Europske svemirske agencije, piše Deutsche Welle.

Vezani članak:

arti-201101140520006

Play ponuda
Play ponuda