NASA JE IMALA DOKAZE O VANZEMALJSKOM ŽIVOTU NA MARSU JOŠ 1970-IH? Znanstvenik upozorava: / 'Značajna je prijetnja životu na Zemlji!'

Bivši znanstvenik tvrdi da je nasa ignorirala dokaze iz 1970-ih o postojanju vanzemaljskog života

20.10.2019.
9:58
Ilustracija: Andrew Studer / Caters News / Caters News / Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

NASA je pronašla dokaze o vanzemaljskom životu u 1970-ima i ignorirala ih, tvrdi bivši viši znanstvenik, piše Independent.

Letjelice iz programa Viking poslane su na površinu Marsa prije više od 40 godina s ciljem istraživanja tog planeta. Uključivale su eksperiment poznat pod nazivom "Labeled Release" (LR) koji je trebao istražiti znakove života na Marsu.

Rezultati su došli 1976. godine te se činilo kako ukazuju na to da se na površini nešto događa. Gilbert V Levin, inženjer i izumitelj koji je bio glavni istraživač na eksperimentu, napisao je sada dugačak članak za Scientific American u kojemu tvrdi da su ti nalazi biili pokazatelji života na Marsu koje je Nasa jednostavno ignorirala.

Otkrivena mikrobna respiracija

"30. srpnja 1976. LR je poslao svoje inicijalne rezultate s Marsa. Iznenađujuće, bili su pozitivni. Kako je eksperiment dalje napredovao, pristigla su četiri pozitivna rezultata, koje je podupiralo pet pozitivnih kontrola koje su potjecale od Vikingove letjelice koja je sletjela oko 6437 kilometara dalje. Krivulje podataka ukazivale su na to da je otkrivena mikrobna respiracija na Crvenom Planetu. Podaci su bili vrlo slični LR testovima provedenima ranije na Zemlji", napisao je Levin.

Iako se činilo da su uspjeli odgovorili na bitno pitanje, NASA-ini eksperimenti nisu uspjeli pronaći organsku tvar - fizičku materiju samog života, a ne samo pokazatelje mikrobne respiracije koju je otkrio LR eksperiment. To je značilo da je NASA zaključila kako rezultati LR-a potječu od tvari koja oponaša život, ali zapravo nije sam život.

Značajna prijetnja životu na Zemlji

Od tada, Nasa nije izvela sličan eksperiment koji bi se usredotočio na ispitivanje može li stanište Marsa biti prikladan dom za vanzemaljski život. Međutim, Levin tvrdi da su ti nalazi zapravo sugerirali da na Marsu postoji izvanzemaljski život. I, ustvrdio je, NASA mora učiniti više kako bi se nastavila na njih jer bi mogli predstavljati značajnu prijetnju životu na Zemlji.

"NASA održava potragu za vanzemaljskim životom među najvišim prioritetima", napisao je. 13. veljače 2019. NASA-in administrator Jim Bridenstine rekao je da bismo na Marsu mogli pronaći život mikroba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Naša se zemlja sada obvezala poslati astronaute na Mars. Svaki život tamo može ih ugroziti, a i nas nakon njihovog povratka. Dakle, pitanje života na Marsu sada je središnje mjesto. "

Rezimirajući dokaze o izvanzemaljskom životu, napisao je da je njegov eksperiment imao čitav niz pozitivnih rezultata. Ali, što je možda najjače od svega, rekao je da nije bilo eksperimenta koji bi pružio alternativno objašnjenje rezultata iz eksperimenta s LV-om.

Život na Marsu je moguć

"Koji su dokazi protiv mogućnosti života na Marsu? Zapanjujuća je činjenica da ih nema “, napisao je. "Nadalje, laboratorijska istraživanja pokazala su da bi neki zemaljski mikroorganizmi mogli preživjeti i rasti na Marsu."

U zaključku je zatražio da NASA opet pokrene istu vrstu eksperimenata te da na sljedećem mogućem putovanju na Mars krene i sa izmijenjenom verzijom eksperimenta LR. Također je zatražio i da se sazovu znanstvenici kako bi ispitali one nalaze od prije više od 40 godina kako bi vidjeli jesu li oni zaista dokaz života na Marsu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali