NAPOKON RIJEŠEN MISTERIJ: / U dubinama Loch Nessa pronađeno slavno čudovište!

Otkriveno je čuveno čudovište iz Loch Nessa u Škotskoj! Doduše, nije to ona Nessie o kojoj se desetljećima govorilo i koju su mnogi entuzijasti i lovci na misterije diljem svijeta očekivali.

14.4.2016.
9:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagonetku je razriješio podvodni robot skenirajući dno jezera Ness. Riječ je o maketi čudovišta koja je potonula kada je ondje 1970. sniman film, javlja ABC News.

Za sve je kriv... Sherlock Holmes

Znanstvenici i stručnjaci uključeni u Projekt Loch Ness uspjeli su pomoću podvodnog robota s ugrađenim sonarom za snimanje utvrditi da na dnu jezera leži maketa čudovišta koja je korištena prilikom snimanja filma "Povratak Sherlocka Holmesa" iz 1970. godine. Film je režirao slavni holivudski redatelj Billy Wilder, a u njemu su glavne uloge imali Robert Stephens i Christopher Lee. U tom filmu čuvenog londinskog detektiva potraga za nestalim čovjekom dovodi u Škotsku i na Loch Ness.

"Iako ima oblik Nessie, to što je pronađeno nisu ostaci čudovišta koje je punih 80 godina bilo jedna od najvećih svjetskih zagonetki", stoji u službenom priopćenju škotske turističke zajednice.

"Smatra se da je maketa potonula kada su mu uklonjene grbe i nakon toga nikada više nije viđena... Do sada", dodaje se u priopćenju.

Nema ni rova, ni Nessie u njemu

Protekla dva tjedna stručnjaci uključeni u Projekt Loch Ness, u suradnji s norveškom tvrtkom Konigsberg, pretraživali su rov na dnu jezera, na dubini od 270 metara, za koji se smatralo da se, ako postoji, u njemu krije famozno čudovište.

"Rov nismo našli, ali ima mnogo drugih stvari ondje", kazao je Adrian Shine iz Projekta Loch Ness za ABC News.

Iako pravo čudovište nikada nije pronađeno, misterij stvoren oko njega donio je škotskoj ekonomiji oko 85 milijuna američkih dolara. Naime, tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta svake godine dolazi na Loch Ness i Drumnadrochit ne bi li vidjeli zagontenu Nessie.

Čudovište je, dakle, doista bilo snimljeno, ali za potrebe igranog filma. Može se vidjeti i u traileru spomenutog filma (za nestrpljive - u 2:27 minuti).

Stručnjak koji je 24 godine istraživao Nessie, i zbog toga ostao bez cure, konačno ima odgovor

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali