NA PADOBRANU ROVERA KOJI JE SLETIO NA MARS BIO JE - TAJNI KOD / Znanstvenici potvrdili, a internet ga dešifrirao u roku 6 sati

NASA-ini znanstvenici otkrili su u ponedjeljak da postoji kod na roveru, da bi internet to riješio u roku od šest sati

25.2.2021.
12:12

Kada je NASA-in rover Perseverance 18. veljače otvorio padobran tijekom spuštanja kroz atmosferu Crvenog planeta, pokazao je tajni kod sastavljen od crveno-bijelih pruga koje su se pružale po nebu, potvrdili su NASA-ini znanstvenici na konferenciji za novinare u ponedjeljak (22. veljače), piše Live Science. Samo šest sati nakon što su saznali za to, "hakeri" su provalili kod.

Pruge, koje se pružaju iz središta padobrana stvarajući naizgled slučajni uzorak koncentričnih krugova, zapravo ispisuju poruku napisanu binarnim računalnim kodom, otkrio je na Twitteru Adam Steltzner, glavni inženjer Perseverancea, nakon što je u ponedjeljak navečer kod probijen. Svaki niz crveno-bijelih pruga predstavlja jedno slovo; kada se čitaju u smjeru kazaljke na satu od unutarnjeg prstena padobrana do krajnjeg prstena, kodirana slova ispisuju ovu poruku: "Usudi se silne stvari" (Dare mighty things).

Moto laboratorija

Ako vam zvuči poznato, to je vjerojatno zato što je ista poruka napisana preko zida NASA-inog sjedišta Laboratorija za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni, u Kaliforniji, te je godinama moto laboratorija. Najudaljeniji prsten padobrana također sadrži skup koordinata: 34 °11'58" S sa 118°10'31" Z, likacija sjedišta JPL-a u Kaliforniji.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, Allen Chen, vodeći inženjer sustava za ulazak, silazak i slijetanje Perseverancea, izazvao je javnost da pronađe tajnu poruku. "Osim što omogućavamo nevjerojatnu znanost, nadamo se da će naši napori u našem inženjerstvu nadahnuti i druge", rekao je Chen, a prenio The Verge. "U tu svrhu ponekad ostavljamo poruke u svom radu da ih drugi pronađu, pa vas pozivamo da pokušate i pokažete svoj rad."

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali