MISTERIOZNI FENOMEN UNUTAR NAŠE GALAKSIJE: / Je li vanzemaljska megagrađevina uzrok tamnjenja ove stare zvijezde?

Image
Foto: Thinkstock, KCHANDE

Nešto blokira pogled na staru zvijezdu unutar Mliječne staze, možda je riječ o svemirskoj prašini, a možda i o vanzemaljskoj megagrađevini

23.11.2018.
8:04
Thinkstock, KCHANDE
Play logo

Stara zvijezda unutar Mliječne staze potaknula je istraživanje neba nakon što su zbunjeni astronomi primijetili kao da nešto blokira pogled na nju. Kako piše RT, moguće je nekoliko objašnjenja ovog fenomena, od vanzemaljske megagrađevine do svemirske prašine.

Neobično treperenje zvijezde VVV-WIT-07 zbunjuje znanstvenike od kada ga je otkrio tim astronoma 2012. godine. Istraživači su promatrali zvijezdu putem teleskopa VISTA u Čileu primijetivši da zatamnjuje tijekom 11 dana, nakon čega je gotovo nestala tijekom sljedećih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koji je primijetio tu zvijezdu bio je Roberto Saito sa Saveznog sveučilišta u Santa Catarini. Otkriće je njegov tim znanstvenika nedavno objavio u znanstvenom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Misteriozno zatamnjenje

Misteriozno prigušivanje svjetla zvijezde sugerira da bi ga mogao blokirati neki objekt, no astronomi su zbunjenim tajanstvenim fenomenom budući da ne znaju kako objasniti uzrok prividne pomrčine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora biti više od milijun kilometara široko i jako gusto da bi moglo blokirati toliko zvjezdanog svjetla", rekao je za Scientific American astrofizičar Eric Mamajek. On je otkrio zloglasnu zvijezdu J1407 za koju se vjeruje da je zamračena objektom veličine planeta s prstenovima većim 200 puta od Saturnovih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JESMO LI SAMI U SVEMIRU? /

Evo tri razloga zašto još uvijek nismo pronašli vanzemaljce

Image
JESMO LI SAMI U SVEMIRU? /

Evo tri razloga zašto još uvijek nismo pronašli vanzemaljce

Usporedbe tri zvijezde

Saitovo istraživanje povlači usporedbe između VVV-WIT-07, J1407, kao i Tobbijeve zvijezde.

Tobbijeva zvijezda ili KIC 8462852 već je dugo inspiracija za različite teorije prema kojima je zatamnjena vanzemaljskom megagrađevinom koja kruži oko nje. U ožujku prikupljeni su novi podaci o zvijezdi koji sugeriraju da bi uzrok mogla biti prašina, budući da su različite boje blokirane različitim intenzitetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je efekt treperanja uočen na zvijezdi VVV-WIT-07 mogao biti uzrokovan nekom vrstom nakupine svemirske prašine, još uvijek ništa nije isključeno. Astronomi će nastaviti s promatranjem tog nebeskog objekta u nadi da će prikupiti više informacija o njemu i misterioznom objektu koji blokira njegovo svjetlo, zaključuje RT.

Play logo

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo