NOVA MUSKOVA DEMONSTRACIJA SILE / Milijarder je ljut: Lansirao raketu s 88 satelita, ali nije sve išlo po planu...

Image
Foto: Profimedia
2.7.2021.
7:52
Profimedia
VOYO logo

SpaceX je u srijedu uspješno je lansirao ambicioznu misiju kada je jedna od provjerenih raketa podigla 88 malih satelita u orbitu, a potom sletjela natrag na Zemlju.
Dvostupanjska raketa Falcon 9 poletjela je na oblačn poslijepodne iz svemirskog lansirnog kompleksa 40 u Cape Canaveralu na Floridi, nakon 24-satnog kašnjenja zbog zrakoplova koji je prekršio zabranu letenja u zračnom prostoru oko mjesta lansiranja, prenosi portal Space.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvorno predviđena za lansiranje prošlog petka popodne (25. lipnja), složena misija Transporter-2 odgođena je nekoliko dana kako bi se omogućilo opsežnije provjere prijelansiranja. A onda je lansiranje još jednom odgođeno za 24 sata zbog kršenja zračnog prostora. Svega nekoliko sekundi dijelilo je SpaceX od lansiranja Falcona 9 prepunog malih satelita kada je avion ušao u sigurnosnu zonu, što je natjeralo timove ponovo zaustave proceduru.

Nestašni zrakoplov razljutio Muska


Osnivač i izvršni direktor tvrtke Elon Musk nije bio zadovoljan zbog odgode u utorak, tweetujući kako je incident primjer kako treba uvesti neke promjene kada je riječ o ograničenjima letenja.
"Nažalost, lansiranje je za danas otkazano, jer je zrakoplov ušao u sigurnu zonu što je gigantski nerazumno, napisao je Musk na Twitteru. "Jednostavno ne postoji način da čovječanstvo postane civilizacija koja leti u svemir bez velike regulatorne reforme. Trenutni regulatorni sustav je u pokvaren."
U srijedu, međutim, nije bilo zrakoplova koji bi stali na put leta Falcona, a raketa je poletjela točno na vrijeme.
Sloj iznad oblaka stvorio je zanimljivu akustiku kad se prva etapa rakete vratila na rt nakon što se odvojila od gornje etape.Val probijanja zvučnog zida u toplim, vlažnim uvjetima na Floridi, putovao je brže nego što bi to bio slučaj na hladnom i suhom zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svemirska 'šlep-služba'


Na vrhu raketebio je niz od 88 malih satelita - 85 za komercijalne i vladine kupce i tri SpaceX-ova vlastita internetska satelita Starlink - koji su zajedno letjeli u svemir u sklopu druge namjenske misije kompanije, pod nazivom Transporter-2.
Let je SpaceX-u omogućio da pokaže mišiće u pažljivo koreografiranom orbitalnom baletu dok je njegova vodeća raketa ispraćala pozamašan tovar malenih satelita. (Ukupno su sateliti težili koliko i 143 satelita koji su lansirani u prethodnoj SpaceX-ovoj misiji, Transporter-1, ranije ove godine.)
Djelujući kao svemirska vučna služba, SpaceX je poslao hrpu malih satelita u svemir, postavljajući ih u polarnu orbitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Demostracija sile'

Nakon uspješnog lansiranja, prva faza Falcona 9 sletjela je na SpaceX-ovu posebnu podlogu za slijetanje, LZ-1, nekoliko milja od mjesta gdje je lansirana. Dodir je označio 89. oporavak prvostupanjske rakete za SpaceX i prvo slijetanje u zemlji u godini. (Prošlih 19 lansiranja SpaceX-a ove godine spustili su svoje prvostupanjske rakete na jedan od dva broda tvrtke, "Naravno da te i dalje volim" i "Samo pročitaj upute.")
Lansiranje predstavlja 20. misiju ove godine za SpaceX i četvrtu kompaniju u roku od mjesec dana od svemirske obale Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo