Ako ste ljubitelj slatkog, i sami znate koliko iskušenje predstavlja tabla čokolade. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia otkrili su način kako da uklone želju za šećerom kod miševa, te tvrde da bi se jednog dana ta ista tehnika mogla koristiti i kod ljudi, piše Mirror.
Svaki okus ima poseban centar u mozgu
Studija se temelji na prijašnjim istraživanjima u kojima su znanstvenici otkrili da kada jezik dođe u doticaj s jednim od pet okusa - slatkim, gorkim, slanim, kiselim ili umamijem, stanice na jeziku šalju signale u određena područja mozga kako bi se prepoznao okus, i pokrenulo prikladno djelovanje.
U ovoj su se studiji znanstvenici fokusirali na slatke i gorke okuse kao i na amigdalu, dio mozga ključan za donošenje odluka o osjetilnim iskustvima. "Naši su raniji radovi otkrili jasnu raspodjelu između slatkih i gorkih područja u okusnom korteksu", rekao je dr. Li Wang, voditelj studije. "Ova nova studija pokazala je kako se ta raspodjela nastavlja sve do amigdale. Ova segregacija između slatkog i gorkog područja i u okusnom korteks i u amigdali znači da možemo neovisno manipulirati tim područjima mozga i promatrati nastale promjene u ponašanju."
Tim je proveo nekoliko eksperimenata u kojima su slatke ili gorke veze s amigdalom umjetno isključene. Kada su se isključile slatke veze, miševi su i dalje mogli prepoznati i razlikovati slatko od gorkog, no nedostajale su im osnovne emocionaslne reakcije, poput preferiranja šećera ili averzije prema gorkome.
Bezokusna čokolada
"To je kao da zagrizete svoju omiljenu čokoladu ali pri tome ne doživite nikakvo zadovoljstvo. Nakon par zalogaja, vjerojatno ćete prestati jesti, dok bi ju inače cijelu smazali", kaže dr. Wang.
ČUDNI RAZLOZI: Ne možete bez slatkog, čokolade i čipsa? Stručnjaci su pronašli odgovor zašto
Znanstvenici vjeruju kako bi se ova tehnika jednoga dana mogla primjeniti na ljude, kao pomoć u tretmanu osoba koje pate od pretilosti ili poremećaja u prehrani.