ZAMALO SUDAR SATELITA U SVEMIRU: / Vojska i nekoliko mailova izvukli stvar, no moglo je doći do globalne katastrofe

Image

Dva su satelita prošla jedan pored drugoga na svega 60 metara, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti,

14.4.2021.
17:04
VOYO logo

U svijetu se svaki dan dogodi nekoliko desetaka tisuća prometnih nesreća. Ponekad se događaju i sudari vlakova ili zrakoplova, ali dosad još nije zabilježen sudar satelita. No, i to se moglo dogoditi 30. ožujka, nakon što su sateliti dviju tvrtki, OneWeba i SpaceX-a, prošli jedan od drugog na svega 60 metara, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti.

Američka vojska spriječila sudar

Nesreća je izbjegnuta zahvaljujući reakciji 18. eskadrile za nadzor svemira Američkih svemirskih snaga, čiji su sustavi za nadzor svemirskog prometa uočili opasnost. Američka je vojska potom hitno kontaktirala OneWeb, a ovi su, pak, počeli slati mailove SpaceX-u u vlasništvu Elona Muska. Dopisivanje mailovima rezultiralo je time da su Muskovi kontrolori leta ugasili sustav za izbjegavanje sudara na svom satelitu, dok je OneWebov satelit izveo manevar izbjegavanja, piše The Verge. Na kraju je incident prošao bez štete, a šanse za sudar u trenutku obavješćivanja bile su svega 1,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SpaceX je dosad već lansirao 1370 svojih satelita Starlink u svemir, s ciljem stvaranja globalne širokopojasne internetske mreže koja bi se sastojala od ukupno 12.000 satelita. S druge strane, OneWeb u svemiru ima 146 od planiranih 650 satelita. Gužvu u orbiti će napraviti i šef Amazona Jeff Bezos, koji planira lansiranje više od 3000 satelita.

Nitko ne kontrolira promet u svemiru

Upravo su napučenost orbite satelitima i nedavni skori sudar skrenuli pozornost na činjenicu da ne postoji globalno tijelo koje bi kontroliralo promet u svemiru, kao što to u zračnom prometu čini UN-ova Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva. Naime, sateliti OneWeba orbitiraju na većoj visini od Starlinkova, pa tijekom svakog lansiranja prolaze kroz zakrčeno područje, a nitko i ništa ne obvezuje dvije tvrtke da komuniciraju i koordiniraju svoje aktivnosti. Da djelatnici SpaceX-a nisu pročitali e-mail, vjerojatno bi se dva satelita sudarila, što bi dovelo do teških globalnih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je 1978. NASA-in stručnjak Donald Kesler upozorio je da se zbog sve veeg broja satelita u orbiti podiže opasnost od lančane rekacije. Naime, nakon sudara ne bi stradala samo dva satelita, već bi njihovi odlomljeni komadi mogli prouzročiti štetu na drugim satelitima, koji bi onda samo nastavili destrukcijski niz koji bi rezultirao zagušenjem atmosfere smećem i zaustavljanjem lansiranja na nekoliko generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo