JEDAN ĆE ASTEROID 2029. DOĆI VRLO BLIZU ZEMLJE: / 'Skrenut će ga naša gravitacija'; no astronom upozorava na puno veću opasnost

Image
Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

Samo ove godine pored Zemlje je prošlo oko dvije tisuće asteroida

3.2.2021.
20:44
Sandra Šimunović / PIXSELL
Play logo

Zvjezdarnica u Višnjanu je 90-ih godina bila jedna od pet najvažnijih zvjezdarnica u svijetu što se tiče otkrivanja objekata koji prijete Zemlji, a sada, kako je objasnio naš najpoznatiji astronom, prije svega daju potporu teleskopima koji tragaju za opasnim objektima.

"Kapaciteti i kvaliteta teleskopa su se poboljšali i broj objekata koji prolaze pokraj Zemlje i izazivaju alarme je dosta velik i ima ih 30-ak mjesečno. To su objekti koji prolaze između Zemlje i Mjeseca", rekao je Korado Korlević za HRT i dodao kako je onih objekata koji prolaze na udaljenosti od nekoliko milijuna kilometara ove godine bilo oko dvije tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Na pitanje postoji li neki objekt koji bi mogao ugroziti Zemlju, Korlević, koji je u svojoj karijeri pronašao više od tisuću asteroida, rekao je kako postoji jedan koji prate već godinama i on će proći veoma blizu Zemlje 2029. godine i proći će između umjetnih satelita i naše atmosfere. Gravitacija Zemlje će ga skrenuti, ističe Korlević. No upozorava na puno veću opasnost.

"Kad imamo objekt za koji imamo tako dobra predviđanja onda je on manje opasan. Problem je dvije tisuće objekata za koje još ne znamo gdje se nalaze," zaključuje Korlević.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo