Play ponuda

HRVATSKI ZNANSTVENIK IZ KANADE: / 'Na pragu smo velikog otkrića. Ne samo da ćemo otkriti tko je zaražen, nego i tko je otporniji na ovaj virus'

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

'Naše ispitivanje ne samo da će biti u stanju otkriti ljude zaražene SARS-CoV-2, nego će također pomoći identificirati one koji su sposobniji izdržati bolest',

31.3.2020.
22:32
Borna Filić / PIXSELL
Play ponuda

Iz Kanade se s dobrim vijestima javio hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu.

On je, naime, na Facebooku objavio da se na spomenutom odjelu Sveučilišta u Torontu, zahvaljujući tehnologiji razvijenoj u njegovom laboratoriju, ubrzano radi na razvoju mjerljivih imunoloških testova koji bi, kako kaže, mogli utvrditi zaraženost virusom SARS-CoV-2 te pritom pomoći u identifikaciji osoba otpornih na taj virus.

Image
EUROPA POČINJE KLINIČKO TESTIRANJE ČETIRI LIJEKA PROTIV KORONAVIRUSA: /

O kakvim je lijekovima riječ? Jedan od njih se koristi protiv ebole

Image
EUROPA POČINJE KLINIČKO TESTIRANJE ČETIRI LIJEKA PROTIV KORONAVIRUSA: /

O kakvim je lijekovima riječ? Jedan od njih se koristi protiv ebole

'Uzbuđen sam što ovo mogu objaviti...'

"Uzbuđen sam što mogu objaviti da je moj laboratorij jedan od rijetkih na Sveučilištu u Torontu koji trenutno provodi tzv. "kritična istraživanja vezana COVID-19". U suradnji s našim kolegama kliničarima iz lokalnih bolnica, kao i tvrtkom za otkrivanje lijekova u Torontu, razvijamo brz, mjerljivi imunološki test temeljen na tehnologiji koja je nedavno razvijena u mojem laboratoriju. Istraživanje je trenutno u tisku u Nature Communications. Ovim testom moguće je mjeriti razinu ukupnog IgG ili IgM antitijela protiv virusa SARS-CoV-2 izravno u serumu pacijenata.

Naše ispitivanje ne samo da će biti u stanju otkriti ljude zaražene SARS-CoV-2, nego će također pomoći identificirati one koji su sposobniji izdržati bolest. To će zauzvrat pomoći ispunjavanje vitalne potrebe za radnicima u bitnim industrijama poput proizvodnje medicinske opreme, proizvodnje hrane i isporuke. Procjenjujemo da će nam za ubrzani razvoj spomenutog ispitivanja trebati samo šest mjeseci. Želio bih također napomenuti da se, zbog svog jednostavnog dizajna, naša analiza lako može izmijeniti i primijeniti za praćenje širenja drugih zaraznih bolesti poput SARS-a te gripe.

Ujedinjeni protiv SARS-CoV-2", napisao je Štagljar u objavi na Facebooku.

Play ponuda
Play ponuda