Europski satelit pada na Zemlju ovog vikenda!

Europski satelit koji je mjerio gravitacijsko polje Zemlje do najsitnijih detalja past će na Zemlju između subote i ponedjeljka, a znanstvenici ne znaju odrediti gdje bi točno mogao pasti.

9.11.2013.
9:28

Satelit GOCE bi mogao pasti bilo gdje na Zemlju, a predviđa se da će 25 do 45 fragmenata 'preživjeti' ulazak kroz atmosferu. Najtež komad mogao bi imati čak 90-ak kilograma, piše New York Times.

Rune Floberghagen iz Europske svemirske agencije kazao je za list da je jako teško predvidjeti gdje će satelit ući u atmosferu i na koje će mjesto pasti. "Konkretno, naše najbolje predviđanje je da će ući u atmosferu u nedjelju, s mogućnošću da to bude u ponedjeljak rano ujutro", kazao je Floberghagen.

Objasnio je da satelit GOCE ostao bez pogona prije mjesec dana, te da svaki dan opada u visini oko 4 kilometra. U srijedu je satelit kružio oko zemlje svakih 88 minuta. Orbita mu ide direktno preko polova, a kako se planet rotira, gotovo svi dijelovi Zemlje u nekom trenutku prođu ispod njega.

"Doslovno, GOCE sad leti kao zrakoplov bez motora, s gornjim slojem atmosfere koji mu pruža aerodinamičku stabilnost", kazao je Floberghagen, pojasnivši da će dan prije pada znanstvenici imati točnije podatke, odnosno moći će suziti mjesto pada unutar tri orbite. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali