Play ponuda

E, TO JE RIBETINA: / Pogledajte spektakularan susret ronilaca sa stvarno velikim velikim bucnjem

Image
Foto: Screenshot Youtube

Fotograf Miguel Pereira objavio je na Youtubeu fantastičan video susreta ronilaca i ogromnog primjerka Velikog bucnja.

14.10.2015.
15:39
Screenshot Youtube
Play ponuda

Veliki bucanj, poznat i pod imenom Mola mola, riba je iz reda Zrakoperki i najveća je poznata riba koštunjača na cijelom svijetu. Najveći ulovljeni primjerak težio je 2268 kilograma.

Iako izgledaju apsolutno zastrašujuće, veliki bucnji su zapravo nježni divovi koji su posve bezopasni za ljude. Začudo, tako velike ribe hrane se uglavnom meduzama koje i nisu dobar izvor kalorija i hranjivih tvari.

Pogledajte kako je izgledao taj nevjerojatan susret u videu koji vam prenosimo.

Veliki bucanj je neobična riba koja sliči na riblju glavu na koju je nasađen rep, kojoj nedostaje čitav trup. Gledano iz profila je ovalan, a gledano prema glavi je vrlo izdužen. Repna peraja mu je velika i zauzima cijeli zadnji dio tijela. Boje je smeđe sive i sive sa srebrnim odsjajem. Na tijelu nema ljusaka, koža mu je izuzetno debela i elastična, često obrasla raznim nametnicima. Najveća je riba koštunjača, naraste i do 3,2 m duljine i do 2300 kg težine. Razmak između peraja mu može biti i do 4,2 m. Kako se navodi u Wikipediji, veliki bucanj, kao i mali bucanj, živi u tropskim i toplijim morima, a dulji boravak na temperaturama ispod 12°C će ubiti ovu ribu. Živi na otvorenom moru, najčešće u oceanima, neovisno o dnu, plivajući na dubinama do 480 m.

iflscience.com / Wikipedia / Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda