BACITE POGLED PREMA NEBU: / ISS danas prelazi preko gotovo punog Mjeseca

Ako večeras pogledate u nebo, možda ćete vidjeti dva vrlo posebna i vrlo rijetka astronomska događaja. Jupiter će večeras biti najsjajniji u 2017.

10.4.2017.
20:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Fenomen najsjajnijeg Jupitera događa se kad se Zemlja nađe točno između Sunca i Jupitera. Jupiter je tako trenutno najsjajniji na noćnom nebu osim Mjeseca.

Trenutak kad je Jupiter sa Zemlje izgledao najsjajnije dogodio se 8. travnja, piše astrobloger. Jupiter je u porastu kad sunce zalazi a vidljiv je tijekom cijele noći. Kad se fenomen sjajnog Jupitera događa za vrijeme punog mjeseca, sve se može vidjeti i dalekozorom.

Osim sjajnog Jupitera, večeras će ISS-a (Međunarodna svemirska postaja) preletjeti preko Mjesečeva diska. Efekt je još posebniji time što je mjesec gotovo pun. Prelet će se moći vidjeti i iz Hrvatske, piše astronom Boris Štromar na svom blogu Astrobobo. Tranzit prolazi kroz centar Zagreba, pa će se vidjeti iz cijeloga grada. Trajat će 2,52 sekunde, a preko središta Mjeseca prolći će u 21 sat i jednu minutu.

Na Youtubeu je objavljena snimka prijelaza Međunarodne svemirske postaje preko gotovo punog mjeseca. Takvi događaji su iznimno rijetki i sreća je ako je za vrijeme takvog prijelaza nebo čisto i bez oblaka. Snimka je nastala uz pomoć teleskopa.

Mjesec će biti pun sutra, a Weather plus piše da će iz nekih dijelova Zemlje izgledati kao da je roza boje upravo zbog sjajnog Jupitera koji će sjajiti iznad punog mjeseca.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali