ASTEROID VELIČINE DESETEROKATNICE DANAS PROLAZI STRAŠNO BLIZU NAS: / U sljedećih 100 godina mogao bi udariti u Zemlju

Na pola udaljenosti do Mjeseca, pored Zemlje će proći asteroid veličine zgrade od deset katova

18.4.2019.
7:10
Ilustracija: Getty
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Asteroid veličine zgrade od 10 katova proći će pored Zemlje na pola udaljenosti do Mjeseca, upozorila je NASA. Naime, piše Independent, asteroid 2019 GC6 proći će u četvrtak oko 219.000 kilometara od Zemlje i tako izbjegnuti razorni sudar. Ipak, Nasa je upozorila da bi orbitalna putanja asteroida i dalje mogla predstavljati rizik u budućnosti.

Nakon što je otkriven 9. travnja, znanstvenici iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon u Kaliforniji smjestili su ga na popis asteroida za koje postoji rizik od sudara sa Zemljom u sljedećih 100 godina. Teško je točno predvidjeti njegov točan put, ali bi blizu Zemlje trebao ponovno proći 2034., 2041. i 2048. godine.

Teško ih je uočiti na vrijeme

Nije neuobičajeno sudaranje svemirskih krhotina sa Zemljom, s tonama kozmičkog materijala koje svakodnevno prolaze kroz atmosferu. Iako velika većina izgori prije nego što dosegne tlo, svakih desetak godina veći asteroid sudari se sa Zemljom.

Zbog relativno male veličine, asteroide su poznati po tome što ih je teško uočiti i često ostaju neotkriveni sve do nekoliko dana prije nego što prođu ili se sudare sa Zemljom. Astronomi iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon nedavno su to opisali kao da na noćnom nebu pokušate uočiti grumen ugljena, piše Independent.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali