'PUNO JE HYPEA, ALI...' / Kod Mojmire u studiju predstavio novo 'čudo tehnike', evo kako će utjecati na naše živote: 'Nazoveš i hologram je pored tebe'

thumbnail

Ističe da dosta stvari kod tih Appleovih naočala nije novo nego je jednostavno bolje napravio puno bolje.  "Jako je tu puno hypea, ali ima nekakvih cool stvari. Kad imate naočale, možete vidjeti oči te osobe - to se dosad nije moglo", dodaje. 

7.6.2023.
0:04
Play logo

Prva appleova kamera za proširenu stvarnost, piše CNN, njihov je najambiciozniji ali i najriskantniji proizvod u posljednjih nekoliko godina. Kad stavite set koji izgleda kao skijaške naočale - sve aplikacije vidite projicirane ispred sebe. Upravlja se pokretom oka i prsta te glasom - upravljanje bez kontrolera dosad nije viđeno.  Mogućnosti su brojne: dnevni boravak vam u sekundi postaje ogromna galerija ili sobno kino, ekran može biti velik koliko god hoćete. Kako prenosi Danas.hr., 3d naočale za 3500 dolara predstavljaju kao magiju i revoluciju koja će potpuno promijeniti naš odnos s tehnologijom.

Gledate i virtualnu stvarnost i svijet oko sebe

Darian Škarica, direktor studija za virtualnu i proširenu stvarnost nešto je umjereniji. "Nije tolika revolucija koliko idući logičan korak nakon virtualne stvarnosti. Ove godine će se na tržištu pojaviti dosta naočala mješovite stvarnosti. Za razliku od virtualne stvarnosti, kad stavite naočale ne vidite svijet oko sebe. Jedino što vidite je virtualni svijet. U slučaju mješovite stvarnosti vidite normalno svijet oko sebe i digitalne predmete kojih tamo nema.  Npr. kad na mobitelu pokrenete aplikaciju YouTube, gledate YouTube, u slučaju da to pokrenete na naočalama mješovite stvarnosti pored vas bi se pojavio jedan veliki ekran na kojem bi mogli gledati YouTube. Kao što na mobitelu možete pozvati prijatelje i napraviti videopoziv, u ovom slučaju kad pozovete - preko mješovite stvarnosti pored vas će se pojaviti hologram prijatelja s kojim možete pričati", objasnio je za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ističe da dosta stvari kod tih Appleovih naočala nije novo nego je jednostavno bolje napravio puno bolje.  "Jako je tu puno hypea, ali ima nekakvih cool stvari. Kad imate naočale, možete vidjeti oči te osobe - to se dosad nije moglo", dodaje.  Smatra i kako su  za sada napravljene samo za developere, a ne krajnje tržište. "Da mi razvijamo iskustva da kad jednom u budućnosti te naočale dođu da onda već imaju dovoljno sadržaja da ih krajnji korisnici mogu koristiti.", kaže.

Komentirao je i Facebookov Metaverse, kao i za što bi se takva tehnologija mogla koristiti. Više pogledajte u prilogu.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo