ŽIVOT ĆE IM NAKON OVOGA BITI LAKŠI: / Vlada bi danas trebala unijeti vrlo važnu novost u zaštitu svjedoka

Zaštićeni će svjedoci i nakon što im istekne program zaštite moći nastaviti živjeti s promijenjenim identitetom.

8.6.2016.
6:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stoji to u prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti svjedoka o kojem će u srijedu biti raspravljano na sjednici Vlade. Barem je tako najavljeno, ako se doista održi.

Rokovi zaštite

Zakonske izmjene trebale bi povećati sigurnost zaštićenih svjedoka i nakon što isteknu zakonski rokovi u kojima im se mora osigurati puna zaštita, koja među ostalim predviđa i izmjenu identiteta.

U pitanju su svi oni svjedoci čiji su iskazi ključni za rasvjetljavanje organiziranog kriminala te oni koji svjedoče o nedjelima što se sankcioniraju kaznom težom od pet godina. Zaštitu mogu dobiti i svjedoci u postupcima za kaznena djela protiv Republike Hrvatske.

Izmjene zakona

Zanimljivo je da je ovaj zakon od 2003. godine kada je donijet, mijenjan samo jednom, 2011. godine. No, sada su oni koji provode zaštitu svjedoka primijetili kako je potrebno dodatno ga dopuniti, odnosno urediti pitanje zadržavanja prikrivenog identiteta osobe nakon prestanka programa zaštite.

Do sada je promjenu identiteta moglo samo iznimno odobriti Povjerenstvo za donošenje odluka o uključivanju i prekidu provedbe Programa zaštite ako se sigurnost ugrožene osobe ne može osigurati provedbom ostalih mjera zaštite - tjelesne i tehničke zaštite, premještanja, mjere prikrivanja identiteta i vlasništva.

No, kada bi program prestao, svjedok bi ostao bez mogućnosti korištenja prikrivenog identiteta, a svi osobni dokumenti s lažnim imenom bili bi mu oduzeti.

Novi život svjedoka

"Primijetili smo da je ovo u određenim slučajevima bio problem. Na primjer, kada bi osoba s prikrivenim identitetom u nekoj drugoj državi započela novi život, stekla prijatelje, zaposlila se ili ostvarila pravo na mirovinu, stupila u brak ili kupila nekretninu, oduzimanje osobnih dokumenata i samim time tog privremenog identiteta predstavljalo je značajan problem. Time su se kršila i određena ljudska prava te osobe", objašnjavaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zato se planira izmijeniti zakon koji će omogućiti Povjerenstvu da razmotri mogućnost da svjedok zadrži taj prikriveni identitet i nakon što napusti program zaštite.

Dosadašnji problemi

Svi svjedoci moći će se, ukoliko izmjene zakona budu usvojene, obratiti povjerenstvu. Do sada je Jedinica za zaštitu svjedoka prva procijenjivala ima li razloga da se povjerenstvo bavi zahtjevom određenog svjedoka, pa su neki od njih proslijeđivani na daljnju odluku, a neki nisu. Očito je i to bio dio problema s realizacijom zaštite svjedoka.

"Pitanje mogućeg zadržavanja ranije dodijeljenog prikrivenog identiteta razmatrat će se u svakom slučaju prestanka programa zaštite. O njemu će se odlučivati na sjednici povjerenstva. Smatramo da će se predloženom dopunom Zakona o zaštiti svjedoka podići razina zaštite osnovnih ljudskih prva osoba koje su bile uključene u program zaštite", dodaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali