seksistički ispad / 'Žene ne bi smjele voziti! Vožnja automobila utječe na jajnike'

Image

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti, a aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada sjednu za volan.

29.9.2013.
13:02
VOYO logo

Jedan je vjerski dužnosnik u Saudijskoj Arabiji izjavio da su žene koje voze izložene većem riziku da će imati djecu s poteškoćama u razvoju jer ta aktivnost uzrokuje pritisak na jajnike.

"Medicina je proučavala to pitanje - vožnja utječe na jajnike. Stoga, većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju patološke poremećaje", rekao je šeik Saleh al-Luhajdan na saudijski portal Sabk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi dodatno podupro svoje stavove protiv žena za volanom, on kaže da u drugim arapskim zemljama tri puta više prometnih nesreća uzrokuju žene nego muškarci. U Kuranu, dodao je, postoje dokazi da je vožnja ženama zabranjena iz moralnih i društvenih razloga.

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti, a aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada sjednu za volan. One su stavile on-line peticiju tražeći dopuštenje da voze, a ona je do nedjelje sakupila više od 11.900 potpisa. Međutim, u nedjelju ujutro stranica je blokirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave šeika al-Luhajdana izazvale su val prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama, pa je tako jedna žena pitala utječe li i jahanje na devi na isti način na jajnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo