'nedostojanstven život' / 'Zaključan' je u vlastitom tijelu, a sud mu ne da umrijeti

Britanac Tony Nicklinson posljednje dvije godine pokušava uvjeriti sud da liječnike koji bi mu pomogli umrijeti oslobodi kaznene odgovornosti. No sud je odbio njegov zahtjev što ga je potpuno shrvalo te je i dalje osuđen na život u kojem ovisi o drugima.

17.8.2012.
11:43
VOYO logo

Tony Nicklinson prije sedam godina imao je moždani udar i paraliziran je od vrata na dolje. Ne može govoriti niti pomicati ičime osim glavom i očima.

On je žrtva takozvanog sindroma "zaključanog čovjeka", a zadnje dvije godine pokušava uvjeriti suce u Velikoj Britaniji da se liječnike koji bi ga eutanazirali izuzme kaznene odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sud mu nije odobrio zahtjev pa je Nicklinson i dalje primoran voditi život u kojem potpuno ovisi o drugima. Naime, samo parlament može promijeniti zakon kako bi mu liječnici mogli pomoći.

Suci su mu poručili kako mi je jedina opcija da se izgladnjuje do smrti, no Nicklinskon i njegova obitelj ne odustaju te su najavili da će se žaliti na odluku suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislio sam da će sud uvidjeti kako živim nesretnim životom, bez moći da to ikada promijenim, jer ne mogu ništa uraditi, te da će sudac prihvatiti moje razloge kao razumne i dozvoliti mi da barem imam dostojanstvenu smrt. Tužan sam što me zakon želi osuditi na nedostojanstven i jadan život", izjavio je Nicklinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo